Kettingreactie houdt de zon op gang

Dankzij interne processen geeft de zon al 4,5 miljard jaar licht en warmte. Maar welke reacties houden onze ster op gang, en hoe lang houdt hij het nog vol?

In de zon bereikt de temperatuur de 10-15 miljoen °C die nodig is om waterstof te laten versmelten tot helium.

© MIKKEL JUUL JENSEN

De zonstraalt licht en warmte uit, doordat atoomkernen versmelten. Het energieoverschot wordt uitgezonden in de vorm van lichtdeeltjes.

Waterstof is brandstof van de zon

In de zon – vanaf de kern tot een kwart naar het oppervlak toe – kan het 15 miljoen °C heet zijn. De druk is er zo enorm dat atoomkernen van waterstof kunnen versmelten.

Vaak schieten die waterstofkernen gewoon langs elkaar heen, maar soms fuseren ze, waarbij energie vrijkomt.

Waterstof is het meest voorkomende element in het heelal en ook het meest simpele, want er zit slechts één proton in de kern.

Binnen in de zon botsen de protonen op elkaar, met als resultaat kernen van het op een na meest voorkomende element in het heelal: helium

Waterstof wordt samengeperst tot helium

Simpel is het echter niet als vier protonen moeten worden omgezet in een heliumkern van twee protonen en twee neutronen.

Simpel is het echter niet als vier protonen moeten worden omgezet in een heliumkern van twee protonen en twee neutronen.

Onze ster zet waterstof om in helium in het proces van de zogeheten proton-protoncyclus.

Protonen botsen op elkaar

Het zonlicht ontstaat

Losse protonen brengen kettingreactie teweeg

Hoe lang houdt de zon het vol?

600.000.000 ton waterstof wordt per seconde in de kern van de zon omgezet in helium. De waterstofreserve van de ster is enorm. De zon weegt circa 2 x 10^27 ton en zal over 5 miljard jaar pas door de waterstof in de kern heen zijn.

Vanwege de inefficiënte verbranding kan de zon gelukkig nog lang blijven branden. Onze ster geeft al 4,6 miljard jaar licht en kan nog wel een paar miljard jaar mee.