Ringvormige zonsverduistering in Saoedi-Arabië

Ervaar de zonsverduistering: Maak je eigen zonnekijker

Met wat simpele spullen kun je veilig een blik werpen op de gedeeltelijke zonsverduistering die donderdag rond lunchtijd in Europa en op de Noordpool te zien is.

Als je morgen rond lunchtijd omhoogkijkt, zie je hoe de maan een hapje uit de ronde vorm van de zon neemt.

Vooral in Groenland, IJsland en Noord-Europa is de gedeeltelijke zonsverduistering goed te zien.

In een deel van Groenland trekt de maan vanaf de aarde gezien helemaal voor het centrum van de zon langs.

Daarom is de zonsverduistering daar indrukwekkender en zie je een grote stip die de zon reduceert tot een ring. Dit verschijnsel wordt dan ook een ringvormige zonsverduistering genoemd.

In Nederland en België vindt de gedeeltelijke zonsverduistering plaats tussen ongeveer 11.19 en 13.31 uur. Hij bereikt zijn maximum in Amsterdam om 12.23 uur en in Brussel om 12.19 uur.

Zonsverduistering 10 juni 2021

De zonsverduistering is het beste te zien aan de noordwestkust van Groenland tussen 10.30 en 11.00 uur UTC. Op plaatsen met Europese zomertijd zal het twee à drie uur later zijn. De rode kleur geeft aan waar de eclips ringvormig is. De aanduidingen 0,80-0,20 laten zien hoeveel procent van de zon er wordt afgedekt – van 0 tot meer dan 80.

© Fred Espenak/NASA GSFC

In het grootste deel van Europa zal 0 tot 40 procent van de zon worden afgedekt – hoe noordelijker, hoe meer. In het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland is het ruim 40 procent.

Kartonnen doos beschermt de ogen

Direct in het licht van onze ster kijken kan bij elk type zonsverduistering schadelijk zijn voor je ogen.

Ultraviolette straling van de zon kan verbrandingen op het hoornvlies veroorzaken en het netvlies beschadigen. Zichtbaar zonlicht kan de cellen van het netvlies die licht opvangen en op visuele indrukken reageren, kapot maken.

Infrarode straling van de zon kan de lichtgevoelige cellen van het netvlies 'doorbranden', waardoor er blinde vlekken ontstaan. Het risico op schade is het grootst voor kinderen en jongeren.

Daarom adviseert onder andere NASA om een goedgekeurde eclipsbril te dragen of thuis aan het knippen en plakken te slaan.

VIDEO: NASA laat zien hoe je een veilige projector maakt

Video

Hoewel het zonlicht niet geheel wordt verduisterd, kun je de contouren van de donkerste schaduwvlek van de maan, de umbra, in de doos zien.

Op 4 december 2021 brengt de maan ons nog een zonsverduistering, dit keer een totale.

Het verschil is dat de maan dan dichter bij de aarde staat en daarom een groter deel van de zon afdekt – zoals een handbalkeeper het doel uit loopt om groter te zijn ten opzichte van de speler die de strafworp neemt.

De totale zonsverduistering in december is echter alleen te zien in Antarctica.

VIDEO: Maak het je gemakkelijk en bekijk de juni-verduistering als livestream

Video