In het grootste deel van Europa zal 0 tot 40 procent van de zon worden afgedekt – hoe noordelijker, hoe meer. In het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland is het ruim 40 procent.
Kartonnen doos beschermt de ogen
Direct in het licht van onze ster kijken kan bij elk type zonsverduistering schadelijk zijn voor je ogen.
Ultraviolette straling van de zon kan verbrandingen op het hoornvlies veroorzaken en het netvlies beschadigen. Zichtbaar zonlicht kan de cellen van het netvlies die licht opvangen en op visuele indrukken reageren, kapot maken.
Infrarode straling van de zon kan de lichtgevoelige cellen van het netvlies 'doorbranden', waardoor er blinde vlekken ontstaan. Het risico op schade is het grootst voor kinderen en jongeren.
Daarom adviseert onder andere NASA om een goedgekeurde eclipsbril te dragen of thuis aan het knippen en plakken te slaan.
VIDEO: NASA laat zien hoe je een veilige projector maakt
Hoewel het zonlicht niet geheel wordt verduisterd, kun je de contouren van de donkerste schaduwvlek van de maan, de umbra, in de doos zien.
Op 4 december 2021 brengt de maan ons nog een zonsverduistering, dit keer een totale.
Het verschil is dat de maan dan dichter bij de aarde staat en daarom een groter deel van de zon afdekt – zoals een handbalkeeper het doel uit loopt om groter te zijn ten opzichte van de speler die de strafworp neemt.
De totale zonsverduistering in december is echter alleen te zien in Antarctica.
VIDEO: Maak het je gemakkelijk en bekijk de juni-verduistering als livestream