De zon: het hart van het zonnestelsel

Wist je dat de zon net zo oud is als het zonnestelsel? En dat dat 4,6 miljard jaar is? Hier vind je meer leuke weetjes over de zon.

De zon in ons zonnestelsel

De zon

De zon is een heel gewone ster in het heelal, maar in ons zonnestelsel is hij het gloeiende centrum. En hij levert alle energie voor het leven op aarde.

De zon is 4,6 miljard jaar oud, net zo oud als het zonnestelsel zelf. De zon is ontstaan uit een wolk van stof en gas die zich samentrok, en uit het materiaal dat toen nog over was zijn de planeten ontstaan.

De zon bestaat uit gas en heeft geen vast oppervlak. Binnen in de zon vind je de kern, waar de zon alle energie produceert. De temperatuur in de kern van de zon bedraagt ongeveer 15 miljoen °C. De oppervlaktetemperatuur is circa 6000 °C.

De zon is een gewone ster

In het heelal zijn er miljarden sterren zoals de zon. Alle energie die het leven op aarde nodig heeft, komt van het zonlicht. Door het zonlicht groeien de planten en is het hier warm genoeg voor vloeibaar water, en dus drinkwater.

Zonnevlam kan fataal zijn voor astronauten en satellieten

Op het oppervlak van de zon zijn soms zonnevlammen of zonne-uitbarstingen te zien. Daarbij wordt veel materiaal met grote kracht van de zon af geslingerd, en de hevigste zonnevlammen kunnen invloed hebben op de elektrische systemen van satellieten en ruimtesondes. Ook zijn ze heel gevaarlijk voor astronauten in de ruimte. De dampkring beschermt ons hier op aarde gelukkig tegen zonnevlammen.

Wetenschappers willen energie maken zoals de zon dat doet

De zon maakt licht en warmte door waterstofatomen te laten versmelten tot heliumatomen. Dat proces heet fusie. Veel wetenschappers werken hier op aarde ook aan fusie-energie, want dat zou ons een onbeperkte hoeveelheid energie opleveren. Maar daarvoor zijn extreem hoge temperaturen nodig, en het is dan ook nog niet gelukt om energie te maken zoals de zon dat doet.

Als de zon uitdooft

Op een dag zal de zon al het waterstof dat hij bevat hebben omgezet in helium. Op dat moment zal de zon opzwellen en zo groot worden dat zijn oppervlak tot voorbij de plek komt waar de aarde zich nu bevindt. Daarna zal de zon instorten en uiteindelijk stoppen met licht geven. Tegen die tijd kan er geen leven meer op aarde zijn. Maar gelukkig is dat pas over 5,5 miljard jaar.

Lees meer over het zonnestelsel.