Uit nieuwe berekeningen blijkt dat de zon hoogstwaarschijnlijk ooit een zusterster had. Wetenschappers van Harvard University in de VS hebben onderzocht hoe het zonnestelsel zoals we dat nu kennen kan zijn ontstaan als de zon oorspronkelijk deel uitmaakte van een dubbelstersysteem.
Het blijkt dat met name twee verschijnselen beter verklaarbaar zijn als er een extra ster in het spel was.
Het ene verschijnsel is een enorme bol van kleine, met ijs bedekte stenen ver buiten de baan van de planeten: de Oortwolk.
Hoewel de Oortwolk nog niet rechtstreeks is waargenomen, zijn astronomen zeker van het bestaan ervan, omdat kometen die dieper in het zonnestelsel op bezoek komen er hun oorsprong hebben.
De oorsprong van de Oortwolk was altijd een raadsel, maar de berekeningen laten zien dat de kans dat hij zou ontstaan vijf keer zo groot is als de zon een zusterster had. De dubbelster zou de kleine stenen beter kunnen aantrekken dan één eenzame ster.
Het tweede verschijnsel dat pleit voor een extra zon is Planeet 9, een onbekende planeet die mogelijk buiten Neptunus staat.
Onbekende planeet wordt waarschijnlijker
Het bestaan van Planeet 9 wordt verondersteld omdat deze onregelmatigheden in de baan van enkele kleine hemellichamen in het buitengebied van het zonnestelsel verklaart.
Volgens de onderzoekers is de kans dat Planeet 9 bestaat 20 keer groter als de zon ooit een zusterster had.
Extra ster is meegesleurd
Dubbelsterren zijn geen zeldzaamheid. Er wordt van uitgegaan dat circa de helft van alle sterren onderdeel is van een dubbelstersysteem.
De vroegere metgezel van de zon kan zijn verdwenen doordat een derde ster, die dicht langs het zonnestelsel scheerde, hem heeft meegesleurd.