Mark Garlick/SPL

Zon had waarschijnlijk een tweelingster

Astronomen hebben berekend dat een zusterster van de zon de beste verklaring is voor de Oortwolk, die het zonnestelsel omringt.

Uit nieuwe berekeningen blijkt dat de zon hoogstwaarschijnlijk ooit een zusterster had. Wetenschappers van Harvard University in de VS hebben onderzocht hoe het zonnestelsel zoals we dat nu kennen kan zijn ontstaan als de zon oorspronkelijk deel uitmaakte van een dubbelstersysteem.

Het blijkt dat met name twee verschijnselen beter verklaarbaar zijn als er een extra ster in het spel was.

De omstandigheden aan de rand van het zonnestelsel zijn volgens nieuwe berekeningen beter verklaarbaar met een dubbelster.

© NASA/SPL

Het ene verschijnsel is een enorme bol van kleine, met ijs bedekte stenen ver buiten de baan van de planeten: de Oortwolk.

Hoewel de Oortwolk nog niet rechtstreeks is waargenomen, zijn astronomen zeker van het bestaan ervan, omdat kometen die dieper in het zonnestelsel op bezoek komen er hun oorsprong hebben.

De stukken steen in het zonnestelsel concentreren zich op drie plekken. De binnenste is de Planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter (1), dan de Kuipergordel, buiten de baan van Neptunus (2), en het verst naar buiten de Oortwolk (3), die de grens van het zonnestelsel markeert.

© Mark Garlick/SPL

De oorsprong van de Oortwolk was altijd een raadsel, maar de berekeningen laten zien dat de kans dat hij zou ontstaan vijf keer zo groot is als de zon een zusterster had. De dubbelster zou de kleine stenen beter kunnen aantrekken dan één eenzame ster.

© Getty Images

3 feiten over de Oortwolk

Inhoud: Miljarden met ijs bedekte stenen met een doorsnee van 20 km en triljoenen kleinere.

Grootte: Beslaat 2000 tot 200.000 keer de afstand van de aarde tot de zon.

Grens: De rand van de Oortwolk definieert de kosmografische grens van het zonnestelsel.

Het tweede verschijnsel dat pleit voor een extra zon is Planeet 9, een onbekende planeet die mogelijk buiten Neptunus staat.

Onbekende planeet wordt waarschijnlijker

Het bestaan van Planeet 9 wordt verondersteld omdat deze onregelmatigheden in de baan van enkele kleine hemellichamen in het buitengebied van het zonnestelsel verklaart.

Mogelijk staat er een Planeet 9 ver buiten de baan van Neptunus. Als de zon ooit onderdeel was van een dubbelster, is de kans groter dat daar een planeet terechtgekomen is.

© R. Hurt (IPAC) Caltech

Volgens de onderzoekers is de kans dat Planeet 9 bestaat 20 keer groter als de zon ooit een zusterster had.

Extra ster is meegesleurd

Dubbelsterren zijn geen zeldzaamheid. Er wordt van uitgegaan dat circa de helft van alle sterren onderdeel is van een dubbelstersysteem.

De vroegere metgezel van de zon kan zijn verdwenen doordat een derde ster, die dicht langs het zonnestelsel scheerde, hem heeft meegesleurd.