Zo hoog spring je op andere hemellichamen

Een sprong die een minuut duurt – als je überhaupt al neerkomt. Niet alle plaatsen in het zonnestelsel zijn even geschikt om een vreugdesprongetje te maken. Op sommige hemellichamen kan het je zelfs fataal worden.

Een sprong in het zonnestelsel

Vanwege de zwaartekracht spring je op sommige hemellichamen hoger dan op andere.

© Shutterstock & NASA

Zet je af en maak een sprongetje. Op aarde kom je ongeveer een halve meter van de grond en duurt het niet lang voor je weer neerkomt.

Maar als je met dezelfde kracht op een andere plaats in het zonnestelsel springt, gebeuren er hele andere dingen. De zwaartekracht verschilt sterk van planeet tot planeet, en een sprongetje van een halve meter kan je dood worden.

De astronomen Stuart Lowe en Chris North ontwikkelden een simulator die je laat zien hoe hoog je kunt springen op andere plaatsen in het zonnestelsel.

Hier volgen een paar voorbeelden:

1. De maan

De zwaartekracht op onze natuurlijke satelliet is 83 procent geringer dan op aarde. Je komt dan ook circa 3 meter hoog en blijft een seconde of 4 in de lucht.

Een sprong op de maan.

2. Pluto

De grootst bekende dwergplaneet heeft een zwaartekracht van 6 procent van die op aarde. Met dezelfde kracht kom je op Pluto 7,6 meter hoog. De sprong duurt 10 seconden.

Een sprong op Pluto.

3. Enceladus

Deze ijsmaan van Saturnus is veel kleiner dan de aarde, en daarom kun je er veel hoger springen. Met dezelfde kracht vlieg je 42,6 meter de lucht in, en je bent een minuut onderweg.

Een sprong op Enceladus.

4. 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko

Als je op deze komeet staat, de bestemming van de Rosetta-missie, dan kun je maar beter met beide benen op de grond blijven. De zwaartekracht is zo gering dat je de ruimte in vliegt, waar je nooit meer afremt.

Een sprong op 67P.

Kijk zelf hoe hoog je op allerlei plaatsen in het zonnestelsel kunt springen in de simulator High Jump.