Wetenschappers: negende planeet van zonnestelsel ontdekt

Wetenschappers hebben aanwijzingen gevonden dat een tot nu toe onbekende planeet zich schuilhoudt in een verre uithoek van ons zonnestelsel.

Planet 9

In de ijskoude Kuipergordel aan de rand van ons zonnestelselbevindt zich een tot nu toe onbekende planeet.

Dat denken in ieder geval wetenschappers van het California Institute of Technology, die beweren aanwijzingen te hebben gevonden voor het bestaan van een gigantisch object dat in de buitenste regionen van ons zonnestelsel om de zon draait. Als dat waar is, telt ons zonnestelsel opnieuw negen planeten – Pluto werd een aantal jaar geleden gedegradeerd tot dwergplaneet.

Object is groot genoeg om een planeet te zijn

De onderzoekers, Konstantin Batygin en Mike Brown, hebben met behulp van wiskundemodellen en computersimulaties een groot object geïdentificeerd dat volgens hen de afmetingen van een planeet heeft. Ze hebben hun resultaten openbaar gemaakt op de website van The Astronomical Journal.

De twee hebben de mogelijke planeet niet rechtstreeks waargenomen, maar berekeningen van de bewegingen van zes objecten in de Kuipergordel wijzen erop dat ze beïnvloed worden door een groot en zwaar object.

Zes van de verste objecten in het zonnestelsel hebben banen die afwijken van die van planeten. Volgens Batygin en Brown komt dat door de invloed van de zwaartekracht van 'Planet Nine'.

Planeet is zo groot als Neptunus

De wetenschappers noemen hun ontdekking voorlopig Planet Nine, en volgens hun berekeningen is de kersverse planeet tien keer zo groot als de aarde en ongeveer even groot als de (qua grootte) vierde planeet van het zonnestelsel, Neptunus.

De nieuwe planeet staat 20 keer zo ver van de zon als zijn dichtstbijzijnde buur Neptunus, die op 2,8 miljard kilometer afstand om de zon cirkelt. Daarmee heeft Planet Nine een omlooptijd van 10.000 tot 20.000 jaar – en dus extreem lange jaargetijden.

Video

Een fragment van Science Magazine_ dat de vermoedelijke locatie van de negende planeet toont._