Shutterstock
koud Uranus zonnestelsel

Wat is de koudste planeet in het zonnestelsel?

In de wintermaanden kan het op aarde ijskoud worden – maar wat is het kouderecord op de planeten in het zonnestelsel?

De vuistregel is dat de temperatuur van planeten afneemt naarmate ze verder van de zon staan. De buitenste planeet, Neptunus, is daarom met een gemiddelde temperatuur van –200 °C ook de koudste.

Neptunus heeft geen vast oppervlak, dus wordt de temperatuur gemeten op de hoogte in de atmosfeer waar de gasdruk overeenkomt met de druk aan het oppervlak van de aarde.

Maar eigenlijk is de op een na buitenste planeet, Uranus, kouderecordhouder. Op sommige plekken is de temperatuur daar zelfs –224 °C.

Botsing doorboorde Uranus

Op Uranus is het, met een gemiddelde temperatuur van –195 °C, verrassend koud, vergeleken met Neptunus, die 40 procent minder zonlicht krijgt.

De reden voor de extreme kou op Uranus kan zijn dat de planeet een zware botsing heeft gehad, waarschijnlijk met een hemellichaam ter grootte van de aarde. De botsing kan Uranus ‘doorboord’ hebben, waardoor de meeste hitte uit de kern in één keer vrijkwam.

Aan de andere kant van de temperatuurschaal vinden we ook een uitzondering op de regel: de warmste planeet is niet de binnenste, Mercurius, maar de op een na binnenste, Venus.

uranus venus zonnestelsel universum

De op een na buitenste planeet, Uranus (links), is de koudste planeet in het zonnestelsel. De op een na binnenste planeet, Venus (rechts), is het warmst.

© Shutterstock

Terwijl de temperatuur op Mercurius gemiddeld 167 °C is, is Venus met 480 °C veel heter.

De reden is de extreem dichte atmosfeer van Venus, waar enorme hoeveelheden van het broeikasgas CO2 en wolken van zwaveldampen de warmte van de zon vasthouden.