Vijf planeten met meerdere manen

Wij hebben er maar één, maar manen zijn niet bepaald zeldzaam in het zonnestelsel. Lees hier over vijf andere planeten met vele en grote manen.

Neptune and Triton

Wij mensen kijken veel en vaak naar de maan, we denken aan de maan en schrijven er zelfs liederen en gedichten over. En dan hebben wij er nog maar één.

Er zijn andere planeten in ons zonnestelsel die ruimer zijn toebedeeld wat het aantal manen betreft – en waar de nachtelijke hemel er fantastisch uit moet zien.

1. Mars – twee manen

Mars is vernoemd naar de Romeinse oorlogsgod, en zijn twee manen kregen de toepasselijke namen Phobos en Deimos: angst en paniek.

2. Jupiter – minstens 63 manen

De vier grootste manen van Jupiter – Ganymedes, Callisto, Io en Europa – kun je met een gewone verrekijker zien. Maar daarnaast heeft de grootste planeet van het zonnestelsel nog minstens 59 andere kleine en grote manen.

3. Saturnus – minstens 62 manen

Titan, de grootste maan van Saturnus, heeft een duidelijke, dichte atmosfeer, en veel onderzoekers dachten in de loop der tijd dan ook dat leven hier mogelijk moest zijn. En zo niet, dan misschien op een van de andere 61 manen.

4. Uranus – 26 manen

De grootste maan van Uranus, Titania, is getekend door enorme kloven. Het is een van de grootste manen van het zonnestelsel, en verder weten we maar weinig van deze reus. Er is maar één keer een ruimteveer langs gekomen.

5. Neptunus – 13 manen

De grootste maan van Neptunusis Triton, een vreemde eend in de bijt. Hij draait tegen de draairichting van Neptunus in, en bovendien is hij bezaaid met vulkanen die geen lava van gesmolten gesteente uitspuwen, maar van water en ammoniak.

Bron: [Planetary Satellite Physical Parameters – http://ssd.jpl.nasa.gov/](http://ssd.jpl.nasa.gov/)