Shutterstock

Kijk omhoog: Verre ijsplaneet verschijnt aan de hemel

Hij staat 2,8 miljard kilometer bij ons vandaan, maar toch kun je hem met het blote oog zien. Deze maand wacht er een spectaculaire lichtshow als de op een na buitenste planeet van het zonnestelsel, Uranus, aan de nachthemel verschijnt.

2,8 miljard kilometer ver – en je kunt hem met het blote oog zien.

Uranus is de zevende, op een na buitenste planeet van het zonnestelsel. De ijsreus is met een diameter van 50.000 kilometer vier keer zo groot als de aarde.

Net als Saturnus heeft Uranus ringen, maar die bestaan uit donkere deeltjes die moeilijk waar te nemen zijn.

De dikste van de negen ringen strekt zich 100 kilometer uit, de andere enkele kilometers. Tussen de ringen bevinden zich twee kleine manen met een diameter van 20 respectievelijk 30 kilometer.

Uranus is gekanteld; zijn rotatieas is niet zoals bij de andere planeten in het zonnestelsel enigszins parallel met de rotatieas van de zon.

De as van Uranus helt wel 98 graden ten opzichte van die van de zon. Dat komt waarschijnlijk doordat de planeet vroeg in de geschiedenis van het heelal een paar flinke botsingen heeft meegemaakt, waardoor hij op zijn zij belandde.

GIDS VOOR HET VERSCHIJNSEL

Uranus
© Jesper Grønne

Zo ga je te werk

WAAR EN WANNEER?

In de nacht van 13 op 14 november wordt Uranus verlicht door de zon, waardoor de planeet goed te zien is. Rond middernacht vind je hem op circa 50 graden boven de zuidelijke horizon.

HOE?

Als het donker is, kun je Uranus met het blote oog zien. Met een verrekijker zie je ook zijn blauwgroene kleur. De ringen zijn niet zichtbaar, ook niet met een goede amateurtelescoop.

Je kunt Uranus fotograferen met behulp van een telescoop. Rond 1.30 uur staat de planeet op zijn hoogst aan de hemel en is hij het makkelijkst te observeren of fotograferen.