De planeet Venus
Venus wordt wel de zusterplaneet van de aarde genoemd, maar dat geldt alleen voor de grootte en massa van de planeet. Aan het oppervlak is Venus een gloeiendhete snelkookpan.
Nu zijn er mogelijk sporen van leven gevonden op de gloeiend hete planeet. In de wolken van Venus is het gas fosfine aangetroffen, dat op aarde door microben wordt geproduceerd.
Het gas kan een spoor van leven zijn of een restant van een chemisch proces dat we nog niet kennen, aldus de wetenschappers in het onderzoek, dat net is verschenen in het tijdschrift Nature.
‘Het was een schok toen we de eerste tekenen van fosfine rond Venus zagen,’ zegt Jane Greaves, hoogleraar astronomie en hoofdauteur van het onderzoek.
De ontdekking is gedaan op basis van observaties met de James Clerk Maxwell- en de ALMA-telescoop.
Het wolkendek van Venus bevindt zich op 50-80 kilometer hoogte en bestaat voornamelijk uit zwaveldioxide en zwavelzuur. Maar daaronder is Venus een rotsplaneet met een vast oppervlak, net als de aarde. Aan het oppervlak is het gemiddeld zo’n 460 °C, waarmee Venus de warmste planeet van het zonnestelsel is.
De atmosfeer van Venus
Die warmte komt van de zon en wordt vastgehouden door een zeer dichte atmosfeer. De atmosfeer van Venus bestaat voor 96 procent uit kooldioxide, en daarom kent de planeet een zeer sterk broeikaseffect.
Venus heeft geen manen, maar wel meer dan 1000 vulkanen met een diameter van 20 kilometer of meer. Ter vergelijking: een van de grootste vulkanen op aarde, de Mauna Loa, heeft een diameter van 3 à 5 kilometer.
Druk als op de bodem van de zee
Vanwege de dikke atmosfeer van Venus is de druk aan het oppervlak 92 keer zo hoog als op aarde. Dat is vergelijkbaar met de druk die heerst op 900 meter onder zee. Boven in de atmosfeer van Venus bevindt zich een laag zwavelzuurwolken, waardoor het onmogelijk is om het oppervlak zonder radar waar te nemen.
Waardoor draait Venus zo langzaam rond?
Venus is de enige planeet in het zonnestelsel waar een etmaal langer duurt dan een jaar. Een etmaal op Venus, dat wil zeggen een rondje om zijn eigen as, duurt 243 aardedagen. Daarentegen duurt een jaar op Venus, een rondje om de zon, maar 225 aardse dagen.
En alsof dat nog niet raar genoeg is, draait Venus ‘verkeerd om’: de rotatie om zijn as is tegengesteld aan de draaiing om de zon.