Shutterstock
IJsreus

Vannacht: Bekijk de verste planeet van het zonnestelsel

De ijsreus Neptunus staat ruim 4,5 miljard kilometer van ons vandaan – maar vannacht kun je hem met eigen ogen zien als je even verder leest.

Neptunus staat 30 keer verder van de zon dan de aarde. Maar je kunt de achtste en buitenste planeet van het zonnestelsel nu zelf zien. Dit komt doordat de planeet op één lijn staat met de zon en de aarde en zo dicht bij ons staat als dit jaar mogelijk is: zo’n 4,3 miljard kilometer ver.

Tegelijkertijd wordt de zijde van Neptunus die naar ons toe gekeerd is, volledig verlicht door de zon, waardoor de planeet ongewoon helder aan de hemel staat.

Door de grote afstand tussen de zon en Neptunus duurt een jaar op Neptunus – de tijd waarin de planeet één rondje om de zon maakt – net zo lang als 165 jaar op aarde. Daardoor is er op Neptunus iets meer dan een jaar verstreken sinds hij in 1846 is ontdekt.

Om Neptunus te zien heb je een verrekijker nodig. En met een goede telescoop zie je misschien de blauwe kleur.

Neptunus heeft vaak donkere vlekken. Dat zijn gigantische stormen met windsnelheden tot wel 2400 km/h.

© NASA

GIDS VOOR HET VERSCHIJNSEL

Neptun
© Jesper Grønne

Zo ga je te werk

Waar en wanneer?

In de nacht van 19 op 20 september staat Neptunus om 1.00 uur op zijn hoogst, rond 30 graden boven de horizon op het zuiden. Maar hij is al te zien na zonsondergang.

Hoe?

Je kunt Neptunus zien met een kleine verrekijker als een lichtpuntje dat op een ster lijkt. Met een telescoop kun je waarschijnlijk ook de blauwe kleur waarnemen.

Neptunus is goed te fotograferen als je een camera op een telescoop zet. Maar zelfs met een krachtige telescoop zal de planeet op de foto gewoon op een blauwe ster lijken.