Reis met Google Maps naar de planeten en manen van het zonnestelsel

De kaartfunctionaliteit van Google is uitgebreid: nu kun je door het rode stof van Mars struinen, een bezoekje brengen aan het pokdalige oppervlak van Ceres en een groot aantal andere buren van de aarde aandoen.

Venus

Het oppervlak van Venus zoals op Google Maps.

© Google Maps/Screenshot

Wat doe je als je Google heet en al bijna het hele aardoppervlak in kaart hebt gebracht? Dan zoek je je heil op de andere planeten en manen van het zonnestelsel.

Dat blijkt uit de nieuwste update die de Amerikaanse internetreus heeft vrijgegeven voor de kaartdienst Google Maps.

Nu kun je niet alleen de kortste route van huis naar werk zoeken, maar ook een kijkje nemen op het gloeiend hete oppervlak van Venus, de kilometersdikke ijslaag van Enceladus of de enorme krater op Mimas.

GA HIER ZELF OP ONTDEKKINGSREIS

Cassini levert foto’s

NASA en ESA hebben Google voorzien van duizenden afbeeldingen van onze astronomische omgeving.

De foto’s zijn de afgelopen decennia gemaakt door verschillende sondes, en samen geven ze een goed beeld van de andere hemellichamen van het zonnestelsel.

Zo mocht Google de meer dan 500.000 foto’s gebruiken die de sonde Cassini nam op zijn 13 jaar lange verblijf in een baan om Saturnus. Er zijn ook foto’s bij van een groot deel van de 62 manen van de gasreus.

Bekijk planeten in 3D

Plaatsen die een naam hebben zijn gemarkeerd, en door erop te klikken krijg je meer informatie te zien over de kraters, bergen en rivierafzettingen.

Als de foto’s er scherp genoeg voor zijn, kun je ook het oppervlak van hemellichamen in 3D bekijken. Zo zie je op Mars de hoogte van de bergen, de helling van de heuvels en de diepte van de kloven.

Als je zelf op ontdekkingsreis wilt gaan, ga je naar Google Maps, kies je voor satellietfoto’s en zoom je helemaal uit. Of je klikt hier.