NASA-video: Bezoek Pluto in 70 seconden

NASA heeft aan de hand van foto’s van de ruimtesonde New Horizons een video samengesteld waarmee je in een paar tellen naar het ijzige oppervlak van Pluto vliegt.

Pluto

De sonde New Horizons passeerde Pluto in juli 2015 na een reis door het zonnestelsel van ruim 9,5 jaar.

© Shutterstock

Stel je voor dat je in een paar seconden miljarden kilometers door het zonnestelsel reist om je voeten op het ijskoude oppervlak van een mysterieuze dwergplaneet te planten.

Dat is nu mogelijk dankzij een video van NASA, samengesteld uit meer dan 100 foto’s die het ruimtevaartuig New Horizons nam toen het in juli 2015 na een reis van negen jaar langs Plutovloog.

Charon en Pluto dansen met elkaar

Klik op de video en ga mee op expeditie naar Pluto.

De timelapse begint met een verre blik op Pluto en zijn grootste maan, Charon, en komt dan langzaam dichterbij, tot het lijkt of je in een licht, hartvormig gebied van de planeet gaat landen.

De video werd op 19 januari gepubliceerd, samen met een kaart van Pluto in kleur en een adembenemende foto van Charon, die wordt aangelicht door een zwak, weerkaatst licht van Pluto zelf. Op de dag van de publicatie was het precies 11 jaar geleden dat het vaartuig werd gelanceerd.

Volgende halte: 2019

New Horizons

Illustratie van de ruimtesonde New Horizons.

© Shutterstock

De unieke missie van New Horizons begon pas echt in juli 2015, toen hij als eerste ruimtesonde ooit foto’s maakte van het nog onbekende oppervlak van Pluto.

De passage was het voorlopige hoogtepunt van een ruim 9,5 jaar durende reis, waarop de sonde wel 4,8 miljard kilometer aflegde.

We zullen echter nog veel meer gaan horen van het avontuurlijke vaartuig. Het volgende doel is het kleine hemellichaam 2014 MU69 in de Kuipergordel. Naar verwachting komt het daar op 1 januari 2019 aan.