Bekijk Pluto van HEEL dichtbij

Inslagkraters van meteorieten en een grillig oppervlak. Nieuwe foto's van de sonde New Horizons laten Pluto in detail zien.

Bekijk Pluto van HEEL dichtbij

Een ruige, koude wereld van bergen, vlakten, kraters en kloven opent zich op de nieuwe serie foto’s die de sonde New Horizons van NASA heeft verstuurd vanaf de rand van het zonnestelsel.

Deze foto’s zijn in de zomer van 2015 gemaakt, maar door die enorme afstand duurt het lang om ze hier te downloaden.

Pluto in ongekend detail

Het zijn de scherpste foto’s die ooit van Plutozijn gemaakt. De sonde nam ze op een afstand van circa 17.000 kilometer, slechts een kwartier voordat hij op 14 juli 2015 op z’n dichtst bij Pluto was.

Vlak voor hij langs de dwergplaneet vloog, knipte de camera erop los. Zo legde de sonde een 800 kilometer lange en 80 kilometer brede gordel van wisselende landschappen vast.

Op de foto’s staat onder meer een ijsvlakte die Sputnik Planum is genoemd, en een gebergte dat al-Idrisi heet.

De foto’s zijn ongelofelijk gedetailleerd en bieden de astronomen een uniek kijkje in een wereld die we tot dusver alleen kenden als lichtvlekje achter in het zonnestelsel, zo’n 4,76 miljard kilometer ver.

Pluto is allesbehalve een saaie ijsklomp

Pluto heeft niet alleen bergketens en kraters, maar ook vijf manen, een hart van ijs en een atmosfeer die zichzelf vernieuwt. Lees meer in ons artikel: