Vreemd object vliegt door het zonnestelsel

Een pijlsnelle planetoïde trekt door ons zonnestelsel. Het is voor het eerst dat wetenschappers een ruimtesteen hebben geregistreerd die op bezoek is vanaf een andere ster.

© NASA

Op 19 oktober nam de telescoop Pan-STARRS op Hawaï een lichtflits van een planetoïde waar.

De flits komt niet van een normale ruimtesteen in een baan om de zon: uit berekeningen van de beweegrichting van het object blijkt dat de steen met een doorsnee van 400 meter van buiten ons zonnestelsel afkomstig is.

Daarmee is het object A/2017 U1 de eerste waargenomen planetoïde op een interstellaire reis van ster naar ster.

Baan is te recht

De meeste planetoïden in het zonnestelsel draaien stabiel om de zon, in de planetoïdengordel tussen Jupiter en Mars. Maar uit metingen van de zogeheten excentriciteit van A/2017 U1 bleek dat de planetoïde van buiten het zonnestelsel moet komen.

De excentriciteit beschrijft hoe rond de baan van een hemellichaam is. Bij een excentriciteit van 0 heeft het object een perfect ronde baan, terwijl objecten met een excentriciteit dichter bij 1 zich in een langgerekte ellips voortbewegen.

A/2017 U1 heeft een excentriciteit van bijna 1,2, en zijn traject is erg recht, wat niet logisch is voor een planetoïde in een baan. Daarom denken onderzoekers dat A/2017 U1 van buiten komt.

Haarspeldbocht

Volgens berekeningen van NASA uit de richting van het sterrenbeeld Lier.

De rots vloog met 25,5 km/s door het zonnestelsel en passeerde de aarde op een afstand van 24 miljoen kilometer.

Onder invloed van de zwaartekracht van de zon maakte de planetoïde een haarspeldbocht, waardoor hij nu op weg is het zonnestelsel uit, richting het sterrenbeeld Pegasus.