Reuzenplanetoïde komt bij ons langs

Een gigantische kei uit de ruimte nadert de aarde. Het is het grootste rotsblok dat NASA heeft ontdekt sinds de organisatie met het toezicht begon.

Een gigantische planetoïde van 4,4 km nadert de aarde op 1 september

© Shutterstuck

Een enorme planetoïde komt over een week griezelig dichtbij. Het is slechts een van de 1826 planetoïden die een gevaar voor de aarde kunnen vormen, maar vanwege zijn omvang is dit een speciaal geval.

De joekel Florence meet 4,4 km en is de grootste die de toezichthoudende eenheid van NASA ooit heeft gezien.

'We hebben veel planetoïden gezien die nog dichterbij kwamen, maar die waren allemaal kleiner,' aldus Paul Chodas, hoofd van de afdeling van NASA die zogeheten Near Earth Objects in de gaten houdt.

Geen reden tot paniek

Op 1 september komt het rotsblok Florence langs de aarde, maar er is geen reden tot paniek – wat in astronomische termen dichtbij is, is toch nog altijd 7 miljoen kilometer, of 18 keer de afstand van de aarde tot de maan.

Hieronder krijg je een idee van die afstand.

© NASA/JPL-Caltech/ Thomas Arnoldi

Het kolossale ruimterotsblok komt zo dichtbij dat we hem met kleine telescopen 's nachts kunnen zien als augustus overgaat in september.

Minimaal risico op een botsing

ALS de Florence op onze aardbol knalde, zou een milieuramp het gevolg zijn.

Maar volgens de berekeningen van NASA is de kans dat een planetoïde binnen 100 jaar op de aarde botst maar 0,01 procent.

Om ons heen razen allerlei kometen, planetoïden en kleine meteorieten rond. Toch is het risico op een botsing zeer klein.

Professor Stephen Nelson van de Amerikaanse Tulane University schatte het risico en kwam uit op een kans van 1 op 1.600.000 om gedurende je leven getroffen te worden door een lokale planetoïde of een komeet.