66 miljoen jaar geleden kwam er abrupt een einde aan het krijt en aan de dominantie van de dinosauriërs toen een enorme planetoïde op aarde insloeg en een natuurramp veroorzaakte.
Zo‘n 75 procent van het dieren- en plantenleven werd weggevaagd, wat de weg vrijmaakte voor zoogdieren, inclusief de mens.
Nu duidt de ontdekking van een inslagkrater op de zeebodem voor de West-Afrikaanse kust erop dat de planetoïde mogelijk een klein broertje had.
De ontdekking werd gedaan door wetenschappers van de Heriot-Watt University in Schotland en de University van Arizona in de VS. Hun onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Science Advance.
Kraters op de zeebodem
De krater bevindt zich op de bodem van de Atlantische Oceaan, 400 kilometer voor de kust van Guinee. Hij kreeg de naam Nadirkrater, naar een nabijgelegen onderzeese berg.
De krater werd bij toeval ontdekt nadat met seismische metingen een vreemde bodemstructuur van zeker 8,5 kilometer doorsnee was opgepikt, bedolven onder 300-400 meter sedimenten.
Kraters op de zeebodem zijn niet ongewoon en kunnen ontstaan door de instorting van een vulkaan of de terugtrekking van zout.
De centrale ligging en de verhoudingen van de krater doen echter denken aan een planetoïde-inslag.
‘Ik had al veel seismische data geïnterpreteerd, maar nog nooit zoiets gezien,’ schrijft onderzoeksleider Uisdean Nicholson van de Heriot-Watt University in een persbericht.
’In plaats van de vlakke sedimentaire sequenties die ik op het plateau verwachtte aan te treffen, vond ik onder de zeebodem een 8,5 kilometer lange depressie met zeer ongebruikelijke kenmerken.’