Nieuw onderzoek: killerwind wordt ons eerder fataal dan planetoïde

Als er een enorme planetoïde op ramkoers ligt met de aarde, worden we niet uitgeroeid door het rotsblok zelf, maar door de heftige windstoten die erdoor ontstaan. Dat blijkt uit nieuwe Britse berekeningen.

Het onderzoek is een zogeheten casestudy van drie verschillende planetoïde-inslagen.

© Shutterstock

Vergeet enorme tsunami’s, supervulkanen en gigantische zonnevlammen. Een van de grootste bedreigingen voor het voortbestaan van de mensheid kan zoiets alledaags zijn als een windstoot.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek) van de University of Southampton in Engeland.

De onderzoekers berekenden dat als de aarde wordt getroffen door een apocalyptische planetoïde, verreweg het grootste deel van de wereldbevolking zal worden gedood door hevige, tornadoachtige winden.

Drie rampscenario’s

Het onderzoek is een zogeheten casestudy, waarin de onderzoekers het aantal slachtoffers berekenden voor drie planetoïdenscenario’s:

  • Een planetoïde die in de dampkring ontploft.

  • Een planetoïde die inslaat op aarde.

  • Een planetoïde die in zee terechtkomt.

In elk scenario wordt ongeveer 85 procent van de sterfgevallen volgens de onderzoekers veroorzaakt door hevige windstoten, die ontstaan door de drukgolven van de explosies in de dampkring of de botsing zelf.

Elke 40.000 jaar een inslag

De berekeningen zijn onder meer gebaseerd op de bevolkingsdichtheid en onderzoeken van het aantal uren per dag dat we relatief onbeschermd zijn.

Voordat je echter meteen beschermingsmateriaal gaat inslaan, wijzen we erop dat de aarde naar verwachting slechts eens in de 40.000 jaar door een planetoïde van dit kaliber wordt getroffen.

En de kans dat dit in de komende honderd jaar gebeurt, is 0,01 procent.