Met een gewone verrekijker ontdek je een gigantische kei

Een enorme planetoïde met een diameter van 140 kilometer zoeft nu voorbij aan de sterrenhemel – en vannacht zie je hem met een gewone verrekijker.

Een enorme planetoïde met een diameter van 140 kilometer zoeft nu voorbij aan de sterrenhemel – en vannacht zie je hem met een gewone verrekijker.

Shutterstock

Over 18 Melpomene

Een enorme planetoïde met een diameter van circa 140 kilometer is nu met een gewone verrekijker te zien.

De kosmische kei, 18 Melpomene genaamd, bevindt zich vrij dicht bij de aarde – op slechts 212 miljoen kilometer – en staat in lijn met onze planeet en de zon.

Daardoor is de planetoïde helderder en dus beter te zien.

18 Melpomene hoort tot de grootste planetoïden van het zonnestelsel.

© Shutterstock

18 Melpomene bevindt zich tussen Mars en Jupiter in de planetoïdengordel. Die telt miljoenen planetoïden, waarvan 99 procent kleiner is dan 18 Melpomene.

De omlooptijd rond de zon is 3,48 jaar. De naam Melpomene komt van de Griekse muze van het treurspel, en het getal 18 verwijst ernaar dat het object de 18e planetoïde is die wetenschappers ontdekten (in 1852).

Gids voor 18 Melpomene

Se asteroide i nat

© Stellarium

WAAR EN WANNEER?

Op 3 februari wordt de hele zijde van de planetoïde 18 Melpomene die naar de aarde gericht is, verlicht door de zon. Daarom schijnt de kei zo helder in vergelijking met andere planetoïden.

De lichtsterkte is groot voor een planetoïde, maar gering in vergelijking met de sterren. Je kunt hem niet met het blote oog zien, maar wel met een goede verrekijker.

ZICHTBAAR?

Zoek een plek zonder lichtvervuiling en kijk naar het zuidoosten. 18 Melpomene bevindt zich op circa 40 graden boven de horizon in de linker benedenhoek van het sterrenbeeld Kreeft.