Kijk omhoog: zeldzame planetoïde scheert langs de aarde

Je krijgt maar één keer in je leven de kans, maar je kunt het beleven vanuit je eigen tuin. Kijk hoe een enorm rotsblok langs onze planeet zoeft – om pas over 500 jaar weer langs te komen.

De planetoïde 2014 JO25 passeert de aarde op 1,8 miljoen kilometer afstand. Dat is maar ruim vier keer zo veel als de afstand tussen de aarde en de maan.

© ESA / Carril

Met ruim 120.000 km/h vliegt de eenzame, mysterieuze planetoïde van zeker 650 meter doorsnee door de ruimte.

En jij kunt hem volgen – met je ogen tenminste.

Op 19 april, na zonsondergang, kan elke liefhebber de planetoïde 2014 JO25 spotten als hij langs de aarde scheert. Die kans krijg je de rest van je leven niet meer.

Unieke ervaring dankzij hoge reflectie

De zogeheten aardscheerder zoeft langs onze planeet op 1,8 miljoen kilometer afstand. Dat is slechts 4,6 keer de afstand tot de maan. De laatste keer dat een planetoïde van die grootte zo dicht langs de aarde vloog, was in 2004.

2014 JO25 is al 400 jaar niet meer langs de aarde gevlogen en zal dat pas over 500 jaar weer doen, na zijn volgende ronde om de zon.

Het oppervlak van de planetoïde reflecteert twee keer zo veel licht als de maan. Daardoor kunnen astronomieliefhebbers met een sterke verrekijker of kleine telescoop zijn zeldzame bezoek waarnemen.

NASA kijkt ook mee

Waar de planetoïde precies uit bestaat en hoe hij eruitziet, is nog een raadsel. Daarom zullen astronomen ook niet stilzitten tijdens de passage.

De Goldstone Solar System Radar van NASA in Californië en de Arecibo-radiotelescoop in Porto Rico zullen radarobservaties doen om onder andere het oppervlak van de planetoïde met een hoge resolutie in kaart te brengen.

De Goldstone Solar System Radar (linksboven) en de Arecibo-radiotelescoop (linksonder) kunnen – anders dan optische telescopen op aarde, die alleen licht opvangen – beelden genereren van het oppervlak van de asteroïde (voorbeeld rechts).

© NASA / NOAA