Shutterstock

Enorme planetoïde komt dinsdag langs de aarde

Hij heeft een diameter van meer dan een kilometer, raast met 70.000 km/h door ons zonnestelsel en komt dinsdag 18 januari langs de aarde op een afstand die slechts vijf keer zo groot is als de afstand tot de maan.

Leonardo DiCaprio heeft de wereld nog niet de stuipen op het lijf gejaagd in de rampenfilm Don’t Look Up of iets dergelijks gaat in het echt gebeuren – althans, waarschijnlijk zonder botsing met de aarde.

Niettemin gaat het om een planetoïde die door de NASA als een PHO (potentially hazardous object) wordt geclassificeerd, omdat zijn diameter groter is dan 140 meter en hij betrekkelijk dicht langs de aarde vliegt.

Dat schrijft het Amerikaanse wetenschapsplatform EarthSky.

In de ruimte zijn de afstanden groot, en de planetoïde zal ons niet om de oren suizen. Er zal zelfs zo’n 1,9 miljoen kilometer tussen de planetoïde en de aarde zitten.

Toch kunnen amateurastronomen de planetoïde met een kleine telescoop al zien als hij de aarde op dinsdag 18 januari passeert. En dichterbij komt hij de komende 200 jaar niet.

De planetoïde bevindt zich in een constante baan rond de zon, en komt ongeveer elke 30 jaar langs de aarde.

(7482) 1994 PC1 – de lichtstreep in het midden – gefotografeerd door het Italiaanse Osservatorio Astronomico di Sormano.

© Osservatorio Astronomico di Sormano

Drie en een half keer de Eiffeltoren

De planetoïde heet (7482) 1994 PC1 en werd in 1994 ontdekt door de Australische astronoom Robert McNaught.

Door zijn baan te bestuderen hebben astronomen daarna eerdere waarnemingen van de planetoïde gevonden die teruggaan tot 1974. Dit betekent dat de koers ervan al bijna 48 jaar wordt gevolgd.

(7482) 1994 PC1 meet ongeveer 1,1 kilometer in doorsnee, wat op alle punten drie en een halve keer zo hoog is als de Eiffeltoren. De grootte van de planetoïde maakt hem echter niet tot een potentiële planeetvernietiger zoals in de Netflix-film met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol.

Maar de planetoïde die 65 miljoen jaar geleden de dinosauriërs wegvaagde, had een diameter van circa 10 kilometer, dus de schade kan enorm zijn als de omvang van een planetoïde in de kilometers loopt.

Natuurlijk zou de planetoïde daarvoor rechtstreeks op de aarde moeten afkoersen, wat niet het geval is.

Botsingen tussen de aarde en een planetoïde van deze omvang zijn zelfs zo zeldzaam dat die maar om de 600.000 jaar voorkomen.

© Stellarium

Zo kun je de planetoïde zien

Op dinsdag 18 januari om 22.51 uur onze tijd komt de planetoïde het dichtst langs de aarde, en wel met een snelheid van circa 70.000 km/h.

Als je een telescoop hebt, kun je (7482) 1994 PC1 zien langskomen. Kijk daarvoor in de richting van het sterrenbeeld Vissen, in zuidzuidoostelijke richting

Je kunt – als je geen telescoop hebt – de planetoïde ook volgen via de website Virtual Telescope Project, die de passage vanaf 21.00 uur onze tijd LIVE zal streamen.

Astronomen kennen 750.000 planetoïden

NASA en andere ruimtevaartorganisaties ontdekken bijna dagelijks nieuwe planetoïden, en tot nu toe zijn er zo’n 750.000 geïdentificeerd.

Daarvan zijn er circa 27.000 geclassificeerd als PHO’s, die mogelijk verwoestende gevolgen kunnen hebben als ze op de aarde botsen.

Zelfs planetoïden met een diameter van maar 20 meter kunnen de mens en de natuur enorm veel schade toebrengen..

(7482) 1994 PC1 heeft een snelheid van meer dan 70.000 km/h – bijna 20 kilometer per seconde.