4 nieuwtjes over planetoïden

Ze bevatten mogelijk vulkanen die vloeibaar ijzer spuwen. En een ervan trekt een spoor van stofwolken achter zich aan. Dit zijn vier korte nieuwtjes over de steenklompen in ons zonnestelsel.

1. Planetoïde werpt fonteinen van stof de ruimte in

© NASA

De ruimtesonde OSIRIS-REx verblufte de onderzoekers van NASA met beelden van de planetoïde Bennu, die stoffonteinen de ruimte in werpt.

Deze zijn inmiddels al vele malen waargenomen sinds de sonde de planetoïde in december 2018 bereikte. Een verklaring is er nog niet.

2. Planetoïde gaat tollend ten onder

© NASA og ESA

De planetoïde Gault van 4 km doorsnee roteert zichzelf naar zijn ondergang. Astronomen hebben gezien dat hij in slechts twee uur om zijn as draait, waardoor hij uiteen dreigt te vallen.

Door de hoge rotatiesnelheid slingert hij materie om zich heen, die als een lange staart achter hem hangt.

3. Vulkanen van ijzer teisterden planetoïden

© Shutterstock

IJzerhoudende planetoïden hadden vulkanen die vloeibaar ijzer spuwden, vermoeden twee teams van astronomen.

Volgens hen ontstond het vulkanisme toen de planetoïden aan de buitenkant afkoelden, maar vanbinnen nog vloeibaar waren. Nader onderzoek van de planetoïde Psyche kan hun theorie mogelijk bevestigen.

4. Planetoïdeninslagen zijn toegenomen

© Shutterstock

NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter geeft ons meer inzicht in de frequentie van inslagen van planetoïden. Aan de inslagkraters is te zien dat de maan – en daarmee waarschijnlijk ook de aarde – de laatste 290 miljoen jaar 2,6 keer zo veel inslagen te verduren kreeg als in de overeenkomende periode daarvoor.