Zijn planetoïden, kometen en meteoroïden hetzelfde?
Planetoïden, kometen en meteoroïden worden vaak met elkaar verward. Hier leer je wat het verschil tussen de drie is.
Planetoïden
Planetoïden of asteroïden zijn grote brokken gesteente met metalen. Alleen al in ons zonnestelsel zijn er miljoenen planetoïden, en hun grootte varieert enorm. De kleinste planetoïden hebben een diameter van een meter, terwijl de grootste honderden kilometers kunnen meten. Wetenschappers dachten vroeger dat planetoïden brokstukken van verbrijzelde planeten waren. Tegenwoordig zijn ze het er wel over eens dat planetoïden ontstaan zijn tijdens de vorming van het zonnestelsel en dat de zwaartekracht van Jupiter heeft verhinderd dat ze zich samenpakken tot een planeet.
Meteoroïden
Meteoroïden zijn brokstukken die afbreken wanneer planetoïden of kometen botsen. Ze hebben een diameter van 20 micrometer tot meer dan een meter. Meteoroïden verbranden vaak als ze in de dampkring belanden. Dan heten ze meteoren. En de meteoren die niet verbranden en op aarde landen, noemen we meteorieten.
Kometen
Kometen bestaan – in tegenstelling tot planetoïden – voornamelijk uit ijs, CO2 en andere bevroren gassen. Meestal zie je ze niet omdat ze zo klein zijn, maar als kometen het binnenste zonnestelsel naderen, kunnen het ijs en de gassen een karakteristieke staart vormen, een zogeheten komeetstaart. De staart ontstaat wanneer de zon de komeet verwarmt. Water en gassen die daardoor vrijkomen, creëren het effect van een staart achter de komeet.