Nu kun je Jupiter ’s nachts aan de hemel zien

Tot eind april kun je ’s avonds en ’s nachts genieten van de koning van het zonnestelsel: de gasreus Jupiter. De enorme planeet geeft meer licht dan welke ster ook.

Jupiter is zo enorm dat zijn massa drie keer zo groot is als die van alle andere planeten in het zonnestelsel – bij elkaar. En op dit moment is hij ’s nachts aan de hemel te zien.

© JPL-NASA

Tot eind april kun je met het blote oog een spectaculair verschijnsel aan de hemel zien.

Jupiter– de onbetwiste koning van het zonnestelsel – fonkelt aan de nachtelijke hemel en schijnt drie keer zo sterk als enige andere ster.

Het beste moment om de gasreus te zien stralen is kort na zonsondergang. Prima omstandigheden dus voor een avondwandeling naar een astronomische ervaring.

Je vindt Jupiter in het sterrenbeeld Maagd dicht bij de Grote Beer (Big Dipper op deze sterrenkaart).

© NASA/JPL-Caltech, Montage

Als je een beetje een goede sterrenkijker hebt, kun je zelfs enkele van Jupiters lichte en donkere banden zien. Maar ook zonder telescoop biedt de kolos van het zonnestelsel een indrukwekkende aanblik.

Zo zie je Jupiter

Jupiter komt rond 21.00 uur boven de horizon uit, en je moet in oostzuidoostelijke richting kijken om de planeet te ontwaren.

Maak een vuist en strek je arm uit. Zorg ervoor dat de onderkant van je vuist op een lijn is met de horizon. Dan bevindt de bovenkant zich op 10 graden boven de horizon.

Jupiter komt 20 graden boven de horizon in beeld – twee vuisten hoog dus.

Behalve dat Jupiter helderder is dan de sterren, kun je hem ook herkennen aan een stabiele, zwart-witte gloed. Dit in tegenstelling tot de sterren, die lijken te knipperen.

Jupiter bereikt om 1.00 uur hoogste punt

Van 12.00 uur tot 1.00 uur stijgt Jupiter en als hij zijn hoogste punt bereikt, staat hij pal in het zuiden in het sterrenbeeld Kreeft.

Met een telescoop kun je zelfs de vier grootste manen van Jupiter zien: Io, Europa, Ganymedes en Callisto.