Shutterstock
20 nye måner er blevet opdaget omkring Saturn.

Nu is Saturnus is weer de planeet met de meeste manen

Onderzoekers hebben 20 nieuwe manen in een baan rond Saturnus gevonden en daarmee heeft deze iconische planeet meer manen dan Jupiter. Maar hoe gaan deze 20 manen heten? Denk mee, en wie weet krijgen de manen de naam van jouw keuze.

20 manen met een diameter van ongeveer vijf kilometer. 17 van deze manen draaien in een tegenovergestelde richting ten opzichte van Saturnus. De andere drie draaien ‘gewoon’ met Saturnus mee.

Een onderzoeksteam onder leiding van de Amerikaanse astronoom Scott S. Sheppard maakte deze ontdekking wereldkundig nadat ze de ringen rond Saturnus nauwkeurig hadden bestudeerd met de Subaru-telescoop in het Mauna Kea-observatorium op Hawaï.

Met dezelfde telescoop werden recentelijk nog 83 zwarte gaten – of quasars – op grote afstand van de aarde ontdekt.

De baan van deze manen kan meer vertellen over hun oorsprong, waarvan we weer iets leren over de omstandigheden rond Saturnus toen de planeet ontstond. Scott S. Sheppard, astronoom van onderzoeksinstituut Carnegie Institution for Science.

Met deze 20 nieuwe manen erbij heeft Saturnus 82 manen in totaal. Dat betekent dat hij Jupiter, met zijn 79 manen, inhaalt en dat Saturnus in ons zonnestelstel de planeet is met de meeste manen.

Månernes bane omkring Saturn.
© Carnegie Science/Scott S. Sheppard

Manen ingedeeld in groepen

De manen rondom de 125.536 kilometer brede gasplaneet zijn ingedeeld in drie klassen, afhankelijk van de stand van de rotatie-as en de rotatierichting ten opzichte van Saturnus.

De drie groepen zijn de Inuit-groep, de Noordse groep en de Gallische groep.

De Inuit-groep is uitgebreid met twee van de drie manen die de rotatierichting van Saturnus volgen. Ze hebben een hellingshoek van 46 graden en draaien onregelmatig in vergelijking met de andere manen.

De manen in deze groep hebben namen die afkomstig zijn uit de mythologie van de Inuit. Naast de twee nieuwe manen bestaat deze groep uit de manen Kiviuq, Ijiraq, Paaliaq, Siarnaq og Tarqeq (de blauwe ringen).

In de andere twee groepen vinden we manen met namen die afkomstig zijn uit de Noordse en Gallische mythologie.

De Noordse groep heeft een belangrijk nieuw lid. In deze groep zit namelijk de maan met de grootste afstand tot Saturnus. Deze groep heeft 17 nieuwe leden (de rode ringen).

De Gallische groep krijgt slechts één nieuwe maan toegewezen (de groene ringen).

Hoe noemen we de manen?

Vorig jaar ontdekte Sheppard 12 nieuwe manen in een baan rond Jupiter.

Toen organiseerde het onderzoeksinstituut Carnegie Institution for Science een wedstrijd waarbij deelnemers hun ideeën voor een naam konden indienen.

Dat doen ze dit jaar opnieuw en JIJ kunt ook meedoen. In de video wordt uitgelegd hoe je JOUW voorstel kunt insturen: