Shutterstock
Neptunus in het zonnestelsel

Neptunus: winderige ijsreus

Wist je dat de winden op de planeet Neptunus tot de krachtigste in het zonnestelsel behoren, met windsnelheden van tot wel 2100 km/h? Leer nog meer over de buitenste planeet van ons zonnestelsel.

De planeet Neptunus

De planeet Neptunus is een gasplaneet en het is de buitenste planeet van het zonnestelsel. Neptunus bestaat voornamelijk uit gas, heeft geen vast oppervlak en is net als buurplaneet Uranus een ijsreus.

Neptunus lijkt ook qua opbouw veel op zijn grootste buurplaneet. De planeet heeft geen vast oppervlak, maar bestaat voornamelijk uit de gassen waterstof en helium. Neptunus bevat daarnaast veel water, ammoniak en methaan. In het middelpunt van Neptunus bevindt zich een kern van ijs en gesteente.

Neptunus heeft een diameter van 49.224 km en is ietsje kleiner, maar wel zwaarder dan Uranus. De massa van Neptunus is 17,2 keer zo groot als die van de aarde. De gemiddelde temperatuur op Neptunus bedraagt -220 °C.

Feiten over Neptunus
© Shutterstock

De krachtigste stormen van het zonnestelsel vind je op Neptunus

Er is maar één ruimtesonde op bezoek geweest bij Neptunus, namelijk de Voyager 2 die in 1989 langs de planeet vloog. Neptunus heeft in tegenstelling tot Uranus actieve en zichtbare stormen in zijn atmosfeer. En de Voyager 2 fotografeerde een grote storm op het zuidelijk halfrond van de planeet.

De windstoten op Neptunus zijn de krachtigste in het hele zonnestelsel, de windsnelheid kan er oplopen tot wel 2100 km/h.

De planeet Neptunus wordt omringd door vier dunne ringen. Deze ringen en de binnenste manen van Neptunus werden voor het eerst ontdekt door de Voyager 2.

Neptunus werd voorspeld voordat hij werd waargenomen

Neptunus was de eerste planeet waarvan het bestaan werd berekend voordat hij geobserveerd werd.

Door kleine schommelingen in de baan van Uranus vermoedde de Franse astronoom Alexis Bouvard dat er nog een planeet moest bestaan. Een aantal jaar later, in 1846, werd Neptunus precies op de plek die Bouvard had berekend, waargenomen.

Neptunus manen
© Shutterstock

De manen van Neptunus

Neptunus heeft 14 manen. De grootste maan is Triton, die werd ontdekt kort nadat Neptunus zelf werd gespot. Triton is een van de allerkoudste plekken in het hele zonnestelsel. De grootte en samenstelling van de maan doen veel denken aan die van de dwergplaneet Pluto.

Waarom is Neptunus blauw?

De atmosfeer van Neptunus bestaat zoals gezegd voornamelijk uit waterstof en helium, maar met sporen van methaan erin. Door het methaan is Neptunus blauw, omdat het methaan in de atmosfeer van Neptunus de rode lichtgolven van het zonlicht absorbeert.

De blauwe kleur van de planeet is intenser en veel feller dan die van Uranus, al bevat de atmosfeer van Uranus ongeveer dezelfde hoeveelheid methaan. De oorzaak hiervan is dat het licht dieper doordringt in de atmosfeer van Neptunus dan van Uranus, waardoor Uranus een wat groener uiterlijk heeft.

Neptunus en Uranus

De planeten Uranus en Neptunus zijn beide blauw. Het zijn zogeheten ijsreuzen.

© Shutterstock

Kunnen Neptunus en Pluto tegen elkaar aanbotsen?

Je zou denken dat Neptunus en Pluto tegen elkaar aan zouden botsen, omdat hun banen elkaar kruisen.

Pluto stond bijvoorbeeld van 21 januari 1979 tot 11 februari 1999 dichter bij de zon dan Neptunus, en op deze twee datums kruiste Pluto de baan van Neptunus, zonder dat er daarbij iets fout ging.

Neptunus zal namelijk altijd op een andere plek in zijn baan zijn, als Pluto deze doorkruist. De twee planeten zullen nooit dichter bij elkaar komen dan 2 miljard kilometer.

Over Neptunus

  • Straal: 24.622 km
  • Manen: 14
  • Afstand tot de zon: 4.503.443.661 km
  • Temperatuur: -220 °C (gem.)