NASA publiceert unieke foto’s van Jupiter

Bewerkte foto’s van de ruimtesonde Juno laten de raadselachtige gasreus in ons zonnestelsel van een heel andere kant zien.

De bewerkte foto’s van de ruimtesonde Juno laten de raadselachtige gasreus van een heel andere kant zien.

© NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gabriel Fiset

Stormen zo groot als de hele aarde, temperaturen van boven de duizend graden en meerkleurige wolken die vlak boven het gasoppervlak zweven.

De grootste planeet van het zonnestelsel, Jupiter, heeft geen gebrek aan drama, schoonheid en mystiek.

Toch staat de gigantische gasreus de laatste tijd in de schaduw van zijn buurplaneet Saturnus, die dankzij foto’s van de ruimtesonde Cassini bewonderende blikken uit de hele wereld oogst.

Juno maakt unieke foto’s

Maar dat is nu afgelopen.

NASA heeft de afgelopen tijd een reeks foto’s vrijgegeven die de Juno-sonde maakte in zijn baan om Jupiter. De ruimtevaartorganisatie riep het publiek op om de ruwe beeldbestanden op de website van de sonde te verbeteren en bewerken.

Zo kun je bijvoorbeeld details naar voren laten komen en contrasten en kleuren toevoegen. De oproep heeft geleid tot een groot aantal fantastische foto’s.

Ga er dus goed voor zitten en laat je meevoeren op een reis van 588 miljoen kilometer in het zonnestelsel. Take it away, Jupiter.

Een van de vele wervelstormen op de planeet, gefotografeerd op 27 maart, toen de Juno-sonde zich op maar 20.000 kilometer van het oppervlak van de planeet bevond.

© NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Jason Major

De zuidpool van Jupiter, vastgelegd op 11 december 2016 op zo’n 52.200 kilometer van de gasreus.

Op de foto zijn enkele van de vele stormen op de planeet te zien als ovale vlekjes op het oppervlak.

© NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gabriel Fiset

Rand van de planeet, gefotografeerd op 27 maart 2017, toen de Juno langsscheerde. De variaties in de fascinerende atmosfeer van de planeet zijn duidelijk te zien.

© NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Bjorn Jonsson

Jupiters maan Io, vol lava, voert een dans uit met de karakteristieke rode vlek van de planeet.

© Liroma-52/Juno Cam

Hier kun je de overige foto’s zien.