NASA komt met nieuwe bewijzen voor negende planeet

Astronomen hebben vijf sterke bewijzen dat er zich in het buitenste van ons zonnestelsel een enorme, negende planeet bevindt, die aan de banen van de andere planeten trekt.

Astronomen hebben nieuwe bewijzen gevonden dat er een enorme, negende planeet bestaat in ons zonnestelsel.

© ESO/Tom Ruen/nagualdesign

Astronomen hebben nieuwe bewijzen gevonden voor de theorie dat er een raadselachtige reus schuilgaat in het buitenste zonnestelsel: een enorm steenblok dat aan alle planeten om ons heen trekt.

NASA heeft een persbericht naar buiten gebracht, waarin de ruimtevaartorganisatie naar eigen zeggen zwaarwegende bewijzen levert voor het bestaan van een negende planeet.

Banen van andere planeten beïnvloed

Sinds vorig jaar, toen astronomen met het idee kwamen dat er heel ver weg een grote, onbekende planeet om de zon draait, zijn er twee bewijzen bij gekomen.

De planeet is nog nooit waargenomen, maar kan een aantal raadselachtige verschijnselen verklaren.

  1. Zes dwergplaneten in de Kuipergordel beschrijven kromme, ovale banen en hebben een zeer lange omlooptijd. Er moet haast wel iets groots aan trekken.
© nagualdesign // Wikimedia Commons
  1. De baan van al deze zes dwergplaneten helt 30 graden omlaag.

  2. Toen de astronomen Planeet 9 opnamen in computersimulaties van het zonnestelsel, ontdekten ze dat hij aan andere planeten trekt.

Later ontdekten ze dat vijf bekende planeten ook in dit model passen.

10 keer zo zwaar als de aarde

Nu hebben wetenschappers ontdekt dat Planeet 9 twee andere raadsels van het zonnestelsel kan ophelderen:

De baan van alle planeten helt iets ten opzichte van de evenaar van de zon, en sommige objecten in de Kuipergordel bewegen in de tegenovergestelde richting van alle andere lichamen.

‘We hebben geen andere verklaring voor het feit dat ze zich zo merkwaardig gedragen,’ aldus astrofysicus Konstantin Batygin.

Nu hoeven de astronomen Planeet 9 alleen nog ‘even’ waar te nemen. Volgens berekeningen is hij 10 keer zo zwaar als de aarde, staat hij 20 keer zo ver van de zon als Neptunus en bestaat hij uit ijs en steen.