Volop vallende sterren dit weekend
Een verre komeet is de oorzaak van de duizenden vallende sterren die dit weekend te zien zijn: achtergebleven stofdeeltjes van zijn reis door het binnenste zonnestelsel verbranden in de atmosfeer.

Dit weekend wordt de hemel verlicht door duizenden vallende sterren, als de Perseïden de aarde passeren.
Neem je geliefde bij de hand, ga samen onder de open hemel liggen en doe een paar wensen.
Dit weekend trekt de grootste meteorenzwerm van het jaar, de Perseïden, strepen aan de hemel.
100 vallende sterren per uur
Vorig jaar waren er op het hoogtepunt van de zwerm meer dan 150 vallende sterren per uur te zien. Hoewel een driekwart maan dit jaar een deel van het spektakel overschaduwt, zijn de vele vallende sterren, ook wel vuurbollen genoemd, die de Perseïden kenmerken zo krachtig dat de zwerm toch duidelijk zichtbaar is.
Nacht van vrijdag op zaterdag
De vallende sterren zijn het hele weekend te zien, maar in de nacht van 11 op 12 augustus bereikt de show zijn hoogtepunt, met tot wel 100 vallende sterren per uur.
De meteoren ontstaan in het sterrenbeeld Perseus – vandaar de naam Perseïden. Perseus komt na zonsondergang vanuit het noorden in beeld en gaat naar het oosten. Om zo veel mogelijk mee te krijgen, moet je je blik op het noordoosten gericht houden.
Een zeldzame gast
De meteorenzwerm bestaat uit resten van de komeet 109P/Swift-Tuttle, die om de 133 jaar het binnenste zonnestelsel passeert.
De laatste keer was in 1992, en als je toen niet wakker genoeg was om omhoog te kijken, zul je hem ook nooit meer zien – want hij komt pas in 2126 weer langs.
Hoewel de komeet nu ver weg is, heeft hij een wolk van stof en steentjes achtergelaten. En als die resten met 59 kilometer per seconde (meer dan 200.000 km/h) de atmosfeer van de aarde binnenkomen, kunnen wij genieten van een spectaculaire lichtshow.