Verheug je: meihemel zorgt voor astronomisch vuurwerk
Al wordt het steeds lichter, de nachtelijke hemel heeft nog altijd veel te bieden. Vooral in mei kun je je verheugen op een overdaad aan fonkelende sterren en zichtbare planeten.

Pak je rugzak en vul je thermoskan met warme chocolademelk. De meihemel heeft allerlei spectaculairs te bieden als je een beetje geduld hebt.
De vogeltjes fluiten, de bladeren komen tevoorschijn en de rokjes worden korter.
De lente is begonnen, en al zijn telescopen en sterrenkijken misschien niet de eerste dingen waar je aan denkt, er is alle reden om omhoog te kijken.
Mei heeft namelijk een astronomisch buffet te bieden dat je niet mag laten schieten.
De lichte nachten komen
Allereerst kun je je verheugen op de lichte nachten, die van 20 mei tot 24 juli in Nederland voorkomen.
We spreken van een lichte nacht wanneer de zon om middernacht niet meer dan 18 graden onder de horizon verdwijnt.
Dat betekent dat de stralen nog een schijnsel aan de nachtelijke hemel veroorzaken en de schemering niet overgaat in volledige duisternis.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten schemering:
- Civiele schemering:
Het middelpunt van de zon staat minder dan zes graden onder de horizon. De horizon en voorwerpen op de aarde zijn duidelijk te zien, en bij activiteiten in de open lucht is geen verlichting nodig.
- Nautische schemering:
Het middelpunt van de zon staat minder dan 12 graden onder de horizon. Je ziet de contouren van voorwerpen en de horizon is moeilijker te vinden.
- Astronomische schemering:
Het middelpunt van de zon staat minder dan 18 graden onder de horizon. De zonnestralen veroorzaken een schijnsel aan de hemel, maar voor het menselijke oog lijkt het donker.
Spot de planeten
Ook een aantal planeten luiden het voorjaar in. Onze rode buurplaneet Mars is al een paar maanden zichtbaar en blijft dat nog een tijdje.
Je hebt de grootste kans de planeet waar te nemen als je voor zonsopgang in westelijke richting naar het sterrenbeeld Stier kijkt.
Mars krijgt gezelschap van de grootste planeet van ons zonnestelsel, Jupiter, die een stuk makkelijker te lokaliseren is aan de nachtelijke hemel. Richt je blik naar het zuiden en het sterrenbeeld Maagd om de planeet te zien.
Ook Saturnus en Venus komen even gedag zeggen. Kijk in de richting van respectievelijk Boogschutter en Vissen.
Meteorenzwerm luidt regen van vallende sterren in
Last but not least krijgen onze breedtegraden bezoek van een meteorenzwerm.
Het gaat om de relatief onbekende Eta-Aquariden, die langskomen van 21 april tot 12 mei met het maximum rond 5 mei.
Net als de Orioniden in oktober zijn de Eta-Aquariden een gevolg van de komeet Halley, die een staart van steentjes en stof achter zich aan trekt op zijn weg door het heelal.
De resten daarvan verbranden en vermaken ons met een regen van fonkelende vallende sterren.
De meteorenzwerm gaat uit van het sterrenbeeld Waterman, dat helaas niet zo hoog boven de horizon uitkomt. Daardoor hoeven we op ons stukje aarde rond het maximum niet meer dan 10 vallende sterren per uur te verwachten.
Je hebt de beste kans als je voor zonsopgang naar het oosten kijkt. Hier vind je de exacte richting in jouw woonplaats.