Tauriden verlichten de nachthemel

Als de dampkring wordt bestookt met stof en stenen van de komeet Encke, kunnen we enkele van de mooiste vallende sterren van het jaar te zien krijgen. De Tauriden, zoals de meteorenzwerm heet, zijn groot en hebben daardoor een lange staart van licht als ze opbranden in de dampkring.

Ga in de vroege ochtenduren op je rug liggen op een plek met niet te veel licht – en de show gaat beginnen. Het is de tijd van enkele van de allermooiste vallende sterren van het hele jaar.

  • Periode: 20 oktober - 10 december 2021
  • Hoogtepunt: 11 - 12 november
  • Intensiteit: 5-15 vallende sterren per uur

De meteorenzwerm Tauriden, die de aarde aandoet in de eerste helft van november, bevat de resten van een komeet die volgens schattingen van astronomen 20.000 tot 30.000 jaar geleden uiteenviel.

Kans om meteorieten te vinden

De resten van de komeet, die Encke heet, vliegen nog rond de zon, en de Tauriden bestaan uit materiaal van Encke dat vooral door de zwaartekracht van Jupiter is losgerukt.

De brokstukken die de komeet Encke achter zich laat vallen, zijn groter dan gebruikelijk, en dat levert spectaculaire vallende sterren met lange staarten op wanneer ze in de dampkring verbranden.

Astronomen denken zelfs dat de kans op het vinden van meteorieten – meteoren die de reis door de dampkring hebben overleefd en op aarde vallen – na het optreden van de Tauriden groter is dan anders.

Tauriden komen van Stier

De meeste vallende sterren van de Tauriden komen uit het sterrenbeeld Stier, dat vlak bij het sterrenbeeld Orion staat.

Maar ze zijn lang niet allemaal daarvan afkomstig, en de beste manier om van de meteorenzwerm te genieten is om niet op één plek aan de hemel te focussen.

De 5 tot 15 vallende sterren per uur hebben zo’n lange staart dat je het best de hele hemel in de gaten kunt houden, dan zul je ze moeilijk kunnen missen.

Zo ga je te werk

Ga dus op je rug liggen op een plek met niet al te veel licht.

Wacht tot de late nacht- of vroege ochtenduren en kijk naar de hemel, waar je je blik rustig overheen laat dwalen.

Denk aan warme kleding en een camera.