De Eta-Aquariden laten een lichtend spoor achter aan de hemel, dat secondenlang zichtbaar blijft.

© JESPER GRØNNE

Resten van de komeet Halley razen de dampkring binnen

In mei dendert een zwerm meteoren met 237.000 km/h op onze planeet af. Dus ga snel naar buiten en kijk hoe onze kosmische gasten lichtende sporen langs de hemel trekken.

4 mei 2018 door Jesper Grønne

De meteorenzwerm Eta-Aquariden keert elk jaar in april en mei terug.

De meteoren zijn resten van de zogeheten komeet Halley, die om de 75 jaar langs de aarde komt – voor het laatst in 1986 en de volgende keer in 2061.

Op zijn weg door het zonnestelsel laat de komeet stof achter, dat bestaat uit ijs en steentjes. Elk jaar wanneer de aarde dit stof passeert, verbranden deze in de atmosfeer en kunnen wij ze zien als vallende sterren.

De komeet Halley is ook de bron van de meteorenzwerm Orioniden in oktober.

De Eta-Aquariden staan bekend om de hoge snelheid waarmee ze de dampkring binnen razen. De botsingen vinden plaats met een snelheid van circa 237.000 km/h.

Door de hoge snelheid laten de meteoren vaak een lichtspoor achter aan de hemel, dat secondenlang of soms zelfs minutenlang zichtbaar kan zijn.

GA OP ONTDEKKING IN HET HEELAL met een abonnement op Wetenschap in Beeld

Zo ga je te werk

  • De Eta-Aquariden bereiken hun hoogtepunt op 7 mei, maar je kunt ze tot half mei zien. Meestal zijn het 10 tot 30 vallende sterren per uur. Het beste tijdstip om ze te zien is in de uren vóór zonsopgang.
  • De meteoren ontstaan in het oosten in het sterrenbeeld Waterman, maar ze kunnen overal aan de hemel tevoorschijn komen. Ze zijn het beste te zien in het zuidoosten of zuiden, waar de lucht donkerder is.
  • Als je foto’s wilt maken, zet de camera dan op een statief en gebruik een groothoeklens. Stel een externe of interne intervaltimer in, zodat de camera met gelijke tussenpozen foto’s neemt.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: