Wat is het risico dat hier een planetoïde inslaat?

Sommige planetoïden scheren rakelings langs de aarde. Hoe groot is het risico eigenlijk dat er eentje inslaat op aarde?

Asteroide impact

Duizenden planetoïden hebben een baan die ze vrij dicht bij de aarde brengt. Zo eens per jaar komt een planetoïde ter grootte van een auto bij de aarde in de buurt, met als gevolg een meteoor die door de lucht suist tot hij is opgebrand.

19 meter grote planetoïde boven Rusland

Een grotere planetoïde kan stukgaan als hij op de dampkring stuit, zodat alleen de restanten op aarde vallen. Dat gebeurde op 15 februari 2013 bij de plaats Tsjeljabinsk in Rusland, toen een forse planetoïde met een diameter van 19 meter en een gewicht van rond de 12.000 ton 23 kilometer boven de plaats explodeerde.

Astronomen rekenden uit dat er maar 13 procent risico is dat de aarde binnen nu en 20 jaar wordt getroffen door een planetoïde zo groot als die van Tsjeljabinsk, of nog groter.

1448 grote planetoïden vanaf 1 januari 2014

Diverse instanties houden de dreigende planetoïden met een diameter van meer dan 150 meter die de aarde naderen tot op 7.500.000 kilometer goed in de gaten. Sinds 1 januari 2014 heeft NASA 1448 van dit soort planetoïden geregistreerd.

De vijf gevaarlijkste planetoïden

Op basis van de grootte en het risico op een inslag berekenen de astronomen het gevaar van planetoïden die bij de aarde in de buurt komen.