© Shutterstock

Mysterieuze planetoïde zorgt voor grootste regen van vallende sterren van dit jaar

De planetoïde 3200 Phaethon komt heel dicht bij de aarde en brengt de grootste regen van meteoren – de Geminiden – van dit jaar mee. De kosmische lichtshow bereikt zijn hoogtepunt in de nacht van woensdag op donderdag.

Eén vallende ster per minuut.

Dat is de frequentie als de mooiste meteorenzwerm van het jaar – de Geminiden – langs de aarde komt en de hemel doet oplichten.

De show bereikt zijn hoogtepunt in de nacht van woensdag op donderdag en duurt tot zondag 17 december.

Ruimtesteen heeft staart van vallende sterren

De Geminiden zijn een terugkerend verschijnsel, dat wordt veroorzaakt doordat 3200 Phaethon, een mysterieuze ruimtesteen met een diameter van zo’n 5 kilometer, elk jaar langs de aarde vliegt.

De ruimtesteen trekt een staart van stofdeeltjes met zich mee, en als de aarde in zijn baan om de zon door die staart komt, verbranden de deeltjes in de atmosfeer. En dat zien wij als vallende sterren.

Bekijk hier de kalender met alle meteorenzwermen van het jaar!

Astronomen denken dat 3200 Phaethon mogelijk een komeet is die al zijn ijs heeft afgestoten en daardoor oogt als een planetoïde.

3200 Phaethon passeert de aarde dit jaar op een afstand van 10 miljoen kilometer. Dat is de kortste afstand sinds hij in 1983 werd ontdekt.

Daarom gebruiken astronomen de meteorenzwerm dit jaar om 3200 Phaethon te bestuderen.

Maan gedraagt zich voorbeeldig

De Geminiden zijn het best te zien als de maan zwak schijnt. En gelukkig is de maan op dit moment niet meer dan een afnemende maansikkel.

Je kunt de vallende sterren het best zien op het platteland, ver van de lichtvervuiling van de stad. Als je toch in de stad bent, zoek dan een plek op waar straat- en andere verlichting niet in de weg zitten.

Voor het geval wolken het zicht op de Geminiden belemmeren, vertoont NASA de voorstelling live vanuit zijn meteorenobservatorium in Alabama.