Leoniden trakteren op kosmische sterrenshow

Op dit moment raast de aarde door de meteorenzwerm Leoniden, en dat betekent voor nachtbrakers vallende sterren met een lange staart. Het hoogtepunt van de zwerm valt in de nacht van 16 op 17 november. Dan kun je bij helder weer 15-20 vallende sterren per uur zien.

Over de Leoniden

Deze maand wordt de sterrenhemel verlicht door de meteorenzwerm Leoniden, die gevormd wordt door resten van de komeet Temple-Tuttle.

Op zijn weg rond de zon gaat de aarde dwars door een dik gordijn van stof en steenresten van deze komeet, en daardoor kunnen wij gemiddeld 15 fraaie vallende sterren per uur zien, met het absolute hoogtepunt in de nacht van maandag 16 op dinsdag 17 november.

Zoek de Leeuw

Om de Leoniden zo goed mogelijk te kunnen zien, ga je op zoek naar het sterrenbeeld Leeuw. Want daar komen de meeste vallende sterren vandaan, en trouwens ook de naam Leoniden.

Focus echter niet al je aandacht op één plek aan de hemel.

Omdat de Leoniden mooie lange staarten hebben, kun je je blik het beste rondom het sterrenbeeld Leeuw laten dwalen, zodat je de vallende sterren die dwars over de nachtelijke hemel trekken niet mist.

De Leoniden kunnen voor een spectaculaire show aan de nachtelijke hemel zorgen. In sommige jaren leverde de meteorenzwerm wel 50.000 vallende sterren per uur op. Maar zo’n krachtige meteorenstorm vindt naar verwachting pas weer in 2099 plaats: normaal ligt de intensiteit tussen de 12 en de 20 vallende sterren per uur. Deze foto is in Denemarken gemaakt door hemelfotograaf en amateurastronoom Jesper Grønne.

© Jesper Grønne

Kleed je warm aan en kijk omhoog

Dat gaat het best als je op je rug gaat liggen op een plek met niet te veel lichtvervuiling. Een tuinstoel die ver naar achteren kan, werkt ook.

Bekijk hier de kalender met alle meteorenzwermen van het jaar!

Vergeet niet iets warms te drinken en je warm aan te kleden. Sterrenkijken kan in november een koud genoegen zijn.

Gids voor de Leoniden

© Stellarium

WAAR EN WANNEER?

Je hebt de grootste kans om de sterrenshow van de Leoniden te zien op 17 november aan het eind van de nacht, dus vóór de ochtendschemering. Zoek het sterrenbeeld Leeuw (hier in het vizier). Daar hebben de meeste vallende sterren hun oorsprong.

ZICHTBAAR?

Als het weer een beetje meewerkt zijn de omstandigheden dit jaar gunstig: de maan verlicht het vocht en stof in de atmosfeer niet. In gebieden zonder lichtvervuiling hebben de snelle en felle Leoniden daardoor een mooie, zwarte achtergrond vol sterren.