Alan Chen/Unsplash

Kerstnacht wordt versierd met vallende sterren

STERRENGIDS: De laatste meteorenzwerm van het jaar regent met de kerstdagen op ons neer. Ga ’s nachts met een deken en een thermoskan naar buiten en geniet van de Ursiden.

OVER DE URSIDEN

Als je dit jaar nog geen vallende ster hebt gezien, is dit je laatste kans!

De Ursiden bezoeken ons van 17 tot en met 26 december en er zijn dan meerdere vallende sterren per uur te zien.

Als je in de nacht van 21 op 22 december, als de meteorenzwerm zijn hoogtepunt bereikt, met een deken onder je arm naar buiten gaat, heb je kans om de laatste sterrenflitsen van 2020 waar te nemen.

Doordat het dit jaar tijdens deze meteorenzwerm bijna volle maan is, zullen de zwakste vallende sterren wegvallen bij het krachtige maanlicht. Maar de meer heldere zijn wel te zien.

Komeetstof verbrandt in de aardatmosfeer

Volgens astronomen kunnen we op de piek van de sterrenregen zo’n 10 vallende sterren per uur verwachten.

De Ursiden komen van de komeet 8P/ Tuttle, die in 14 jaar om de zon draait. We zien de vallende sterren doordat de aarde door de stofdeeltjes reist die de komeet achterlaat in zijn baan.

Bekijk hier de baan van de vallende sterren in het zonnestelsel.

Vallende kerststerren hebben graag de ruimte

Om de meeste kans te hebben om vallende sterren te zien, laat je de verrekijker thuis en zoek je een plek met een breed uitzicht, zo ver mogelijk van straatverlichting en andere lichtbronnen vandaan.

Laat je ogen 20 à 30 minuten wennen aan het donker, dan zul je de fonkelende komeetresten zeker zien aan de nachtelijke hemel.

STERRENGIDS

ZO GA JE TE WERK:

WAAR EN WANNEER?

De meteorenzwerm is tussen 17 en 26 december te zien, maar hij bereikt zijn maximum in de nacht van 21 op 22 december. Ga om 21.00 uur naar buiten en kijk recht naar het noorden, 40 graden boven de horizon, tot je de Kleine Beer ziet.

ZICHTBAARHEID?

De vallende sterren van de Ursiden hebben een vrij korte staart, doordat ze de dampkring voor een meteorenzwerm relatief langzaam binnen komen (115.000 km/h). Als gevolg daarvan verbranden de meteoren al snel, en je moet dus goed opletten om ze te zien.