Shutterstock
Vallende sterren van de Geminiden

Geminiden 2023: grootste sterrenregen van het jaar

In de nacht van 13 op 14 december 2023 kun je overal aan de hemel vallende sterren zien als de krachtigste meteorenzwerm van het jaar langskomt: de Geminiden.

Geminiden 2023

In de decembernacht kunnen er wel 160 vallende sterren per uur te zien zijn. De meeste meteorenzwermen worden veroorzaakt door stof van kometen, maar de Geminiden zijn afkomstig van de planetoïde 3200 Phaethon.

In tegenstelling tot kometen, die vooral uit stof en ijs bestaan, heeft deze planetoïde geen lange staart, en de astronomen weten niet waarom 3200 Phaethon dan toch stof afwerpt of waarom de meteorenzwerm elk jaar krachtiger wordt.

3200 Phaethon - Planetoïde

De stofdeeltjes worden misschien afgegeven doordat de zon 3200 Phaethon opwarmt.

© NASA/JPL-Caltech/IPAC

Hun theorie is dat de planetoïde zo dicht bij de zon komt dat hij uitdroogt, craqueleert en tot stof vergaat. De stofdeeltjes worden door de zwaartekracht van Jupiter in de baan van de aarde getrokken, en jaar na jaar komen er meer deeltjes bij, waardoor er meer vallende sterren aan de nachthemel te zien zijn.

Het sterrenbeeld tweelingen

De Geminiden ontspringen uit het sterrenbeeld tweelingen.

© Shutterstock

Wanneer zijn de Geminiden in Nederland te zien?

Je kunt de Geminiden van 4 december tot 17 december 2023 bekijken.

De krachtige meteorenregen is het actiefst in de nacht van 13 op 14 december 2023.

Maanlicht beïnvloedt de Geminiden

De Geminiden zijn het best te zien als de maan zwak schijnt, want anders zijn de vele lichtgevende vallende sterren maar moeilijk te zien.

Als de Geminiden dit jaar langskomen, is het bijna nieuwe maan. Het maanlicht is dus zwak, wat optimaal is. Bij helder kun je talloze vallende sterren zien – zeker als je de stad uit gaat.

Op donkere plekken in de natuur kun je de vallende sterren het beste bekijken – ver weg van de stedelijke lichtvervuiling.

VIDEO: Bekijk hoe de Geminiden door de hemel razen

De opnamen komen van Topaz Lake op de grens tussen Californië en Nevada.

Zo bekijk je de Geminiden in 2023

Wetenschap in Beeld begeleidt je naar de beste waarneming van de meteorenzwerm Geminiden in Nederland.

  • Wanneer: De Geminiden zijn het actiefst in de middag van 13 en 14 december, dus ze zijn te zien zodra het donker wordt. Ze komen van een laag punt in het oosten, maar gaan zuidwaarts en omhoog.
  • Waar: Je kunt de vele mooie vallende sterren overal aan de hemel zien. In het punt waar ze vandaan komen laaien ze op en doven ze weer, maar de overige gaan alle kanten op.
  • Fotograferen: Zet je camera op een statief en laat je intervaltimer zo veel foto’s maken als de batterij en de RAM toelaten. Op de foto’s zullen de Geminiden te zien zijn als lichtstrepen.

Nog meer meteorenregens in 2023

De Geminiden zijn pas in december te zien, maar toch is het niet de laatste meteorenregen in 2023.

Van 17 tot 26 december kun je de meteorenzwerm Ursiden bekijken.

De Ursiden zijn wel wat kleiner dan de Geminiden, maar kunnen nog steeds zorgen voor 10 vallende sterren per uur. Zo wordt kerst net iets magischer.

Hou je van vallende sterren? Gebruik onze vallendesterrenkalender en lees alles over meteorenregens.