Exploderende meteoor te meten op de Schaal van Richter

Vorige week zette een meteoor de hemel in lichterlaaie boven de Amerikaanse staat Michigan. De daaropvolgende drukgolf was zo krachtig dat hij gelijkstond aan een aardschok.

Verschillende autocamera’s legden de meteoor vast op film.

© Youtube.com

Een felle lichtflits snijdt door de hemel. Drie minuten later volgt een gigantische knal, die een drukgolf voortbrengt gelijk aan een aardbeving van 2,0 op de Schaal van Richter.

De inwoners van de Amerikaanse staat Michigan waren in de late avonduren van 16 januari getuige van een zeldzaam verschijnsel.

Een zogeheten bolide – een exploderende meteoor– raasde over de Noord-Amerikaanse staat.

Video

Grootste gevaar is de drukgolf

Bolides zijn meteoren die een felle vuurstreep achter zich aan slepen langs de hemel. Veruit de meeste ontploffen in de atmosfeer, waarna de brokstukken verbranden voordat ze de aarde bereiken.

Het grootste gevaar wordt dan ook gevormd door de drukgolf – niet door vallende brokstukken.

Op basis van de lichtsterkte en de drukgolf schatten onderzoekers dat de meteoor boven Michigan een diameter van circa 2 meter had en dat hij een snelheid van 45.000 km/h had toen hij explodeerde.

Dat gebeurde hoog in de atmosfeer. De drukgolf deed er drie minuten over om de aarde te bereiken, waar seismische apparatuur hem registreerde.

Russische bolide boekte 4,2 op Schaal van Richter

De bolide boven Michigan was nog niet eens zo groot. In 2013 ontplofte er een bolide boven de Russische stad Tsjeljabinsk.

Video

Het licht van die vuurbal was 30 keer zo krachtig als het licht van de zon en de ontploffing kwam overeen met 30 maal de atoombom op Hiroshima. De drukgolf boekte 4,2 op de Schaal van Richter.

In Rusland ondervonden 1159 mensen en meer dan 3000 gebouwen letsel of schade van de meteoor. In Michigan kwam de bevolking er beter vanaf, daar waren geen schademeldingen.