Tauriden top

Bekijk de vuurbollen aan de nachtelijke hemel

Als de aarde door de meteorenzwerm de Tauriden komt, biedt dat een spectaculaire aanblik. De brandende steentjes creëren grote vuurbollen aan de hemel.

10 november 2016 door Karine Kirkebæk

De nazomer en herfst zijn de tijd van vallende sterren en meteorenzwermen.

Op 11 en 12 november is de meteorenzwerm de Tauriden te zien. En hoewel je geen regen van vallende sterren moet verwachten, zijn de Tauriden toch beslist spectaculair.

Wat de meteorenzwerm mist in kwantiteit, wordt gecompenseerd door zijn oplichtende vuurbollen.

De meteorenzwerm de Perseïden, die in augustus langs de aarde trok, kon bogen op zo'n 200 vallende sterren per uur. Maar de Tauriden zijn veel helderder.

5-10 vuurbollen aan de hemel

De Tauriden zijn op 11 en 12 november rond middernacht goed te zien, met 5 tot 10 heldere vuurbollen per uur.

De Tauriden ontstaan in het sterrenbeeld Stier, dat je bijvoorbeeld kunt vinden met behulp van de sterrenapp Star Walk of door naar het zuidoosten te kijken. Maar de meteorenzwerm is overal aan de hemel zichtbaar.

Op 11 en 12 november schijnt de maan heel helder omdat het bijna vollemaan is. Toch zijn de vallende sterren dan goed te zien.

Resten van komeet

De aarde komt elk jaar rond deze tijd door de Tauriden. Waarschijnlijk zijn de Tauriden restanten van de komeet Encke (2P/Encke).

Foto van de Tauriden in 2012. Foto: Mike Lewinski/Flick

De restanten van de komeet zijn achtergebleven in het binnenste zonnestelsel, en als deze steentjes in onze dampkring verbranden, ontstaat het vuurwerk aan de hemel.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: