NASA

Onze kleinste buurplaneet piept tevoorschijn

April 2023: De kleinste planeet in het zonnestelsel is slechts een paar keer per jaar zichtbaar – ook nu. Wij helpen je hem te vinden.

OVER MERCURIUS

Dit is een buitenkans om de binnenste en kleinste planeet van het zonnestelsel, Mercurius, te zien. Zijn diameter is slechts 4878 kilometer – ruim een derde van die van de aarde en de breedte van het Amerikaanse vasteland.

Door zijn omvang en zijn korte afstand tot de zon is Mercurius meestal moeilijk waarneembaar. Vaak bevindt hij zich achter de zon – of ervoor, en dan verdwijnt hij in het felle licht.

De beste tijd om Mercurius te zien is daarom als hij het verst van de zon af staat. Dit tijdstip in de baan van Mercurius wordt ook wel de maximale elongatie genoemd.

Op zijn verste punt van de zon vanaf de aarde gezien is Mercurius goed zichtbaar.

© NASA

Door zijn nabijheid tot de zon zal Mercurius kort voor zonsopgang of net na zonsondergang zichtbaar zijn, al naar gelang de kant van de zon waar hij staat.

De planeet doet 88 dagen over een rondje om de zon, dus de maximale elongatie treedt meerdere keren per jaar op. Mercurius en Venus zijn de enige planeten die het best te zien zijn tijdens de maximale elongatie. Dit komt doordat ze dichter bij de zon staan dan de aarde.

BEKIJK MERCURIUS

Stjernehilmen, Merkur
©

ZO GA JE TE WERK

WAAR EN WANNEER?

Je kunt Mercurius op 11 april zien in de schemering net na zonsondergang. De planeet zakt rond 22.00 uur achter de horizon.

ZICHTBAARHEID?

Mercurius is heel helder, zelfs in het licht van de schemering. Met een verrekijker kun je zien dat de planeet fasen kent, net als de maan. De huidige fase is half, dus je ziet de helft van de dag- en de helft van de nachtzijde.