NASA

Onze kleinste buurplaneet piept tevoorschijn

De kleinste planeet van het zonnestelsel is maar een paar keer per jaar zichtbaar – zoals nu. Wij laten je zien waar je hem kunt vinden.

OVER MERCURIUS

Mercurius is de kleinste planeet van het zonnestelsel, en hij staat het dichtst bij de zon. Door die twee factoren is de planeet heel moeilijk te observeren.

Hij duikt vaak achter de zon weg en is dan niet zichtbaar vanaf de aarde, en als hij vóór de zon staat, verdrinkt de planeet in het heldere licht van de ster.

Op zijn verste punt van de zon vanaf de aarde gezien is Mercurius goed zichtbaar.

© NASA

Je kunt de kleine rotsplaneet daarom het beste observeren wanneer hij gezien vanaf de aarde op zijn verst van de zon is. Bij dit verschijnsel, maximale elongatie, is de planeet zichtbaar kort voor zonsopgang of net na zonsondergang, afhankelijk van de kant van de zon waar hij staat.

Mercurius doet 88 dagen over een rondje om de zon, en de maximale elongatie kan zich daardoor meerdere keren per jaar voordoen. Mercurius en Venus zijn de enige planeten die het beste te zien zijn tijdens een maximale elongatie, omdat ze dichter bij de zon staan dan de aarde.

BEKIJK MERCURIUS

Merkur South South West
©

ZO GA JE TE WERK

WAAR EN WANNEER?

Je kunt Mercurius in de dagen rond 7 januari in de schemering zien, net na zonsondergang. Na circa anderhalf uur verdwijnt hij weer.

Vanaf de aarde gezien is Mercurius op het verste punt van de zon. Toch is hij er altijd nog dichtbij, dus hij komt tevoorschijn vanuit dezelfde richting: laag boven de horizon op het westen.

ZICHTBAARHEID?

Mercurius is heel helder, zelfs in het licht van de schemering. Met een verrekijker kun je zien dat de planeet fasen kent, net als de maan. De huidige fase is half, dus je ziet de helft van de dag- en de helft van de nachtzijde.