Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Onze kleinste buurplaneet piept tevoorschijn

STERRENGIDS: Het is de kleinste planeet van het zonnestelsel, die maar een paar keer per jaar is te zien. Ga naar buiten voor een uniek verschijnsel aan de sterrenhemel als Mercurius anderhalf uur op bezoek komt.

NASA

OVER MERCURIUS

Mercurius is de kleinste planeet van het zonnestelsel, en hij staat het dichtst bij de zon. Door die twee factoren is de planeet heel moeilijk te observeren.

Hij duikt vaak achter de zon weg en is dan niet zichtbaar vanaf de aarde, en als hij vóór de zon staat, verdrinkt de planeet in het heldere licht van de ster.

Je kunt de kleine rotsplaneet daarom het beste observeren wanneer hij gezien vanaf de aarde op zijn verst van de zon is.

Op zijn verste punt van de zon vanaf de aarde gezien is Mercurius goed zichtbaar.

© NASA

Bij dit verschijnsel, maximale elongatie, is de planeet zichtbaar kort voor zonsopgang of net na zonsondergang, afhankelijk van de kant van de zon waar hij staat.

Mercurius doet 88 dagen over een rondje om de zon, en de maximale elongatie kan zich daardoor meerdere keren per jaar voordoen.

Mercurius en Venus zijn de enige planeten die het beste te zien zijn tijdens een maximale elongatie, omdat ze dichter bij de zon staan dan de aarde.

BEKIJK MERCURIUS

© Stellarium/Oliver Larsen

ZO GA JE TE WERK

  • WAAR EN WANNEER?

    Je kunt Mercurius op 26 februari in de schemering zien, net na zonsondergang. Na circa anderhalf uur verdwijnt hij weer achter de horizon.

    Vanaf de aarde gezien is Mercurius op het verste punt van de zon. Toch is hij er altijd nog dichtbij, dus hij komt tevoorschijn vanuit dezelfde richting: laag boven de horizon op het westen.

  • ZICHTBAARHEID?

    Mercurius is heel helder, zelfs in het licht van de schemering. Met een verrekijker kun je zien dat de planeet fasen kent, net als de maan. De huidige fase is half, dus je ziet de helft van de dag- en de helft van de nachtzijde.

Lees ook:

Mercurius

Eind januari: Ukkie van het zonnestelsel troont aan de hemel

3 minuten
Mercurius

Leven op Venus? Vandaag weten we misschien meer

3 minuten
Merkur i retrograd
Mercurius

Mercurius retrograad: Optisch verschijnsel krijgt schuld van pech

5 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg