Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Merkur i retrograd

Mercurius retrograad 2021 – Wanneer is Mercurius retrograad?

Een retrograde Mercurius krijgt vaak de schuld van pech. De wetenschap legt uit wat een retrograde Mercurius is en wanneer het verschijnsel optreedt.

Cenk E. Tezel &Tunç Tezel/TWAN

Mercurius retrograad in 2021

Je wordt niet begrepen en kleine obstakels op je pad groeien uit tot enorme bergen.

Volgens astrologen komt dat doordat Mercurius vanaf de aarde gezien eventjes de andere kant op beweegt.

We spreken dan van een retrograde Mercurius. De volgende keer dat dit zich voordoet is 30 januari 2021, en het duurt zo’n 21 dagen.

In 2020 was Mercurius voor het laatst retrograad van 13 oktober tot 3 november.

Maar hoe komt het dat de binnenste planeet van koers lijkt te veranderen en klopt het dat een retrograde Mercurius het leven op aarde beïnvloedt?

Retrograde Mercurius is optische illusie

Maar in feite is er niets veranderd aan de baan van Mercurius, hoewel hij retrograad beweegt.

Er is sprake van een optische illusie die ontstaat doordat planeten op verschillende afstanden en met verschillende snelheden, maar in dezelfde richting om de zon draaien.

Mercurius doet 87,97 dagen om een rondje om de zon; de aarde 365,26 dagen. Daardoor haalt Mercurius de aarde zo’n vier keer per jaar in.

Alle planeten draaien tegen de klok in om de zon, maar elke vier maanden lijkt het een paar weken lang alsof Mercurius met de klok mee gaat

Drie zaken zijn van belang voor het verschijnsel van een retrograde Mercurius:

  • De positie van de aarde
  • De positie van Mercurius
  • De achtergrond

De illusie ontstaat doordat Mercurius vanaf de aarde gezien een achtergrond vol sterren heeft, die vanwege de enorme afstanden vaste punten aan de hemel lijken.

Baan van Mercurius misleidt de ogen – en de astrologen

Als Mercurius retrograad beweegt, lijkt hij een tijdje ‘achteruit’ te gaan aan de hemel. Volgens de astrologie is dat een slecht teken, maar het is slechts een optische illusie die ontstaat doordat Mercurius veel sneller gaat dan de aarde.

Alle planeten bewegen retrograad

Een retrograde beweging is geen zeldzaam verschijnsel. Ook andere planeten bewegen retrograad, zoals Mars circa elke twee jaar, en de aarde kan ook retrograad bewegen ten opzichte van andere planeten.

Kijk hoe Mars in 2020 retrograad bewoog

In 2020 zijn er zelfs zo’n 75 procent van de tijd planeten die retrograad bewegen.

Astronomen kunnen Mercurius bijna nooit rechtstreeks retrograad zien bewegen, want de zon vormt altijd een verblindende achtergrond. Mars is een stuk makkelijker waar te nemen.

Mars retrograad

Als de aarde Mars inhaalt, beschrijft onze buurplaneet een looping aan de nachtelijke hemel.

© Socrates Linardos / Wikimedia Commons

Zo kreeg een retrograde Mercurius een slechte naam

Vroege astronomen braken zich het hoofd over retrograde bewegingen, wat ertoe leidde dat de Griekse wetenschapper Ptolemaeus complexe, bloemvormige planeetbanen opstelde. Sinds Copernicus in de 16e eeuw het heliocentrische wereldbeeld introduceerde met de zon als centrum, weten we echter dat een retrograde Mercurius slechts een illusie is.

De oorzaak dat een retrograde Mercurius de schuld krijgt van allerlei onheil, is dat er in de 18e eeuw een notitie over stond in de almanakken die boeren gebruikten. Noodweer en pech werden daarom vaak willekeurig verbonden met een retrograde beweging van Mercurius.

Dit misverstand kwam in de astrologie terecht, en ook nu nog adviseren horoscopen om geen belangrijke beslissingen te nemen in de ruim 60 dagen per jaar dat Mercurius retrograad beweegt.

De massa van Mercurius zou de lichaamssappen aantrekken, waardoor o.a. de zenuwbanen in de hersenen verstoord raken – net als de maan het water op aarde aantrekt.

Mercurius is slechts iets groter dan de maan, maar staat wel 80 miljoen kilometer ver weg, terwijl het maar 380.000 kilometer naar de maan is.

De maan veroorzaakt weliswaar de getijden, maar de aantrekkingskracht tussen een gewicht van 100 kilo en een mens op 10 meter afstand is 100 keer zo groot als de aantrekkingskracht van de maan.

De zwaartekracht van de binnenste planeet heeft dus geen meetbare invloed op aarde.

Mercurius
© Shutterstock

Feiten over Mercurius:

  • Mercurius en Venus hebben als enige planeten in het zonnestelsel geen manen. Alle andere hebben er minstens één, en Jupiter, die de meeste manen heeft, telt er maar liefst 79.
  • De temperatuur op Mercurius kan schommelen tussen -173 °C ’s nachts en 427 °C overdag. De planeet heeft namelijk vrijwel geen atmosfeer die warmte en kou kan tegenhouden.
  • Mercurius draait met 180.000 km/h rond de zon. Daarmee is hij de snelste planeet van het zonnestelsel.

Lees ook:

Mercurius

Eind januari: Ukkie van het zonnestelsel troont aan de hemel

3 minuten
Mercurius

Mercurius krimpt!

0 minuten
Mercury_solar system theme
Mercurius

Mercurius: de planeet zonder seizoenen

5 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg