NASA
Mercury NASA

Mercurius kruipt uit zijn schuilplaats

Door het felle licht van de zon is Mercurius lastig waarneembaar. Maar als je hem toch graag een keer wilt zien, zijn de omstandigheden op dit moment optimaal.

Over Mercurius

Mercuriusis de kleinste planeet van het zonnestelsel, en hij staat het dichtst bij de zon.

Door die twee factoren is de planeet heel moeilijk te observeren.

Hij duikt vaak achter de zon weg en is dan niet zichtbaar vanaf de aarde, en als hij vóór de zon staat, verdrinkt de planeet in het heldere licht van de ster.

Mercurius is nu het duidelijkst te zien

Je kunt de kleine rotsplaneet daarom het beste observeren wanneer hij gezien vanaf de aarde op zijn verst van de zon is.

Bij dit verschijnsel, maximale elongatie, is de planeet zichtbaar kort voor zonsopgang of net na zonsondergang, afhankelijk van de kant van de zon waar hij staat.

Mercurius staat vanaf de aarde gezien het verst van de zon, en daardoor kun je de planeet zien.

Veel Mercuriuskansen aan het eind van het jaar

Mercurius doet 88 dagen over een rondje om de zon, en de maximale elongatie kan zich daardoor meerdere keren per jaar voordoen.

Mercurius en Venus zijn de enige planeten die het beste te zien zijn tijdens een maximale elongatie, omdat ze dichter bij de zon staan dan de aarde.

Gids voor Mercurius

©

Waar en wanneer

Je kunt Mercurius in de laatste week van januari in de schemering zien, net na zonsondergang. Na circa anderhalf uur verdwijnt hij weer.

Vanaf de aarde gezien is Mercurius op het verste punt van de zon. Toch is hij er altijd nog dichtbij, dus hij komt tevoorschijn vanuit dezelfde richting: laag boven de horizon op het westen.

Zichtbaar?

Mercurius is heel helder, zelfs in het licht van de schemering. Met een verrekijker kun je zien dat de planeet fasen kent, net als de maan. De huidige fase is half, dus je ziet de helft van de dag- en de helft van de nachtzijde.