Mercury NASA

Mercurius is vanaf de aarde vaak moeilijk te zien, omdat hij schuilgaat achter de zon of erdoor wordt overstraald. Maar nu niet.

© NASA
Heelal - Mercurius

Mercurius kruipt uit zijn schuilplaats

Door het felle licht van de zon is Mercurius lastig waarneembaar. Maar als je hem toch graag een keer wilt zien, zijn de omstandigheden op dit moment optimaal.

Mercuriusis de kleinste planeet van het zonnestelsel en staat bovendien het dichtst bij de zon.

Door die twee factoren is de planeet heel moeilijk waar te nemen.

Hij staat vaak achter de zon, waardoor hij niet zichtbaar is vanaf de aarde. En als Mercurius vóór de zon staat, verdwijnt hij in het krachtige licht van zijn ster.

Mercurius is nu het duidelijkst te zien

Je kunt de kleine rotsplaneet daardoor het best zien als hij vanuit het perspectief van de aarde het verst van de zon vandaan staat. Hij bereikt dan zogezegd de grootste elongatie – de grootste hoek met de zon gezien vanaf de aarde.

De kans om Mercurius te observeren doet zich voor op de vroege ochtend van 26 augustus.

Mercurius staat vanaf de aarde gezien het verst van de zon, en daardoor kun je de planeet zien.

Zie Mercurius vaker in 2018

Mercurius draait in 88 dagen om de zon. Dat betekent dat de planeet meerdere keren per jaar de grootste elongatie bereikt.

Mercurius en Venus zijn de enige planeten die je het best kunt zien tijdens de grootste elongatie. Dat komt doordat ze dichter bij de zon staan dan de aarde.

Zo ga je te werk

  • Je kunt Mercurius op 26 augustus anderhalf uur voor zonsopgang zien in de schemering. Maar zodra de zon opkomt, wordt Mercurius overstraald.

  • Mercurius is vanaf de aarde gezien op zijn verst van de zon. Maar hij blijft er vlakbij, en is dus net als de zon in noordoostelijke richting te zien, kort voordat de zon opkomt.

  • Mercurius is heel helder, zelfs in de schemering. Met een verrekijker kun je zien dat de planeet fasen kent, net als de maan. De fase is nu half, dat wil zeggen dat je de helft van Mercurius’ dagzijde en de helft van zijn nachtzijde ziet.

Lees ook:

Mercurius

Ruimtevaartuig op onmogelijke missie naar Mercurius

2 minuten
Mercury_solar system theme
Mercurius

Mercurius: de planeet zonder seizoenen

5 minuten
Mercurius

Mercurius krimpt!

0 minuten

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!