Zou jij overleven op Mars? Alleen als je bijzonder bent

Overzicht, creativiteit en kalmte. Dat zijn slechts een paar van de eisen die Mars aan zijn eerste menselijke bewoners stelt.

Zou jij overleven op Mars?

Een leven op Mars stelt niet alleen hoge eisen aan de techniek, maar ook aan de mensen die op de dorre planeet gaan wonen.

Het leven op de rode planeet zal op dat op aarde lijken, maar er zullen ook grote verschillen zijn. Daarom zijn er bijzondere mensen nodig voor een Marsmissie.

John Clarke is het hoofd van de Mars Society Australia en doet binnenkort mee aan een 160 dagen lang experiment dat het leven op Mars simuleert. In MailOnline legt hij uit welke eisen er aan de deelnemers worden gesteld.

Marsbewoners leven dicht op elkaar

Ten eerste dien je over een hoge sociale intelligentie te beschikken. Je komt in het equivalent van een klein driekamerappartement met vijf of zes anderen, zegt John Clarke tegen MailOnline.

Om die reden moet een team van Marsbewoners een nauwe band opbouwen, die verder gaat dan die van collega's.

Daarnaast moet je je werkzaamheden goed onder de knie hebben, en je moet twee of drie vaardigheden beheersen die niet je specialisme zijn omdat je een medereiziger moet kunnen vervangen.

Een laatste belangrijke eigenschap is dat je altijd het overzicht moet kunnen bewaren en creatief moet kunnen denken. Je moet problemen meteen oplossen, en die kunnen technisch, maar ook sociaal van aard zijn.

Van woestijn tot Noordpool

De proef waar John Clarke aan deelneemt heet Mars 160. Zeven mensen worden eerst 80 dagen in de woestijn van Utah geïsoleerd, en vervolgens 80 dagen op Devon Island in Canada – het grootste onbewoonde eiland ter wereld.

De organisatoren van het experiment streven ernaar om het leven op Mars tot in het kleinste detail na te bootsen, van ruimtepakken tot wooneenheden. Het enige waar geen rekening mee kan worden gehouden is de geringere zwaartekracht op de rode planeet.