Wetenschap in Beeld gaat naar Mars

Op zaterdag 5 mei 2018 stuurt NASA een nieuwe Marsmissie naar de rode planeet. En Wetenschap in Beeld reist mee.

© NASA

Met een hels kabaal gaat zaterdag een ruim zes maanden lange reis van start wanneer NASA een Atlas V-raket lanceert vanaf de Vandenberg Air Force Base in Californië.

Aan boord van de bijna 60 meter lange raket is de robotboor Mars InSight Lander, die vijf meter diep in de bodem moet boren om te onderzoeken hoe de planeet is ontstaan.

Wij reizen mee

De missie had al in maart 2016 naar Mars moeten vertrekken, maar vanwege een lek in de seismometer van het landingsvaartuig werd de lancering uitgesteld tot zaterdag 5 mei 2018, 13.05 uur onze tijd.

© NASA

Tot de oorspronkelijke lanceringsdatum kon je je naam op een microchip laten zetten die met de sonde naar Mars zal reizen.

Daar maakte Wetenschap in Beeld gebruik van, net als 2,5 miljoen andere Marsfanaten. NASA verstrekte een instapkaart voor de reis naar Mars. En nu is het dus tijd om er gebruik van te maken.

Lees meer over de duistere geheimen van het heelal in Wetenschap in Beeld.

Wroeten in de bodem

De InSight Lander arriveert volgens plan op 26 november op Mars en zal als eerste het nog onverkende binnenste van de planeet onderzoeken.

Video

De sonde heeft onder meer een seismometer aan boord om Marsbevingen te meten, en een boor die bodemmonsters zal nemen op 5 meter diepte.

De onderzoekers hopen dat dit landingsvaartuig meer kennis kan opleveren over het ontstaan van Mars en de andere planeten van het zonnestelsel 4,6 miljard jaar geleden.