Martian

Universiteit wil mensen wapenen voor leven op Mars

Vroeg of laat zal de mens aan de kolonisatie van Mars beginnen. Dat is de stelling van een Australische universiteit die een onlinecursus heeft gemaakt om mensen voor te bereiden op een leven op de rode planeet.

12 september 2016 door Babak Arvanaghi

Een dor, roestrood oppervlak, een atmosfeer die vooral uit CO2 bestaat en een magnetisch veld dat niets voorstelt.

Mars maakt het de mens niet bepaald makkelijk om ons er te vestigen.

Je hebt er een hoop kennis voor nodig en moet over de juiste werktuigen beschikken. En nu kun je deelnemen aan een gratis onlinecursus die je voorbereidt op een zwaar bestaan op Mars.

Brede wetenschappelijke lesstof

De Monash University in Australië biedt de cursus aan. Hij heet How to Survive on Mars: the Science Behind the Human Exploration of Mars.

Het is een onlinecursus waar je les krijgt in scheikunde, natuurkunde, astronomie en biologie. Om het zo realistisch mogelijk te maken worden er verschillende Mars-scenario's uitgewerkt, en de deelnemers moeten hun verworven kennis gebruiken om die heelhuids te doorstaan.

Volgens de makers heb je weinig aan specifieke kennis op een bepaald gebied om te overleven op Mars, maar moet je het hebben van algemene kennis op vele gebieden. De cursus bestaat dan ook uit verschillende wetenschappen en probleemoplossing.

The Martian gaf het voorbeeld

De astrofysicus Jasmina Lazendic-Galloway en de scheikundige Tina Overton hebben de cursus ontwikkeld en geven de lessen.

Tegen Mashable vertelt Jasmina Lazendic-Galloway dat ze zich hebben laten inspireren door de roman The Martian, die verfilmd is met Matt Damon in de hoofdrol.

'We vonden het geweldig dat wetenschappers werden afgebeeld als probleemoplossers. In tegenstelling tot in andere films vol aliens en grote ego's.'

De cursus start op 24 oktober, en hier kun je je aanmelden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: