NASA InSight

Stuur gratis je naam naar Mars

Wees er snel bij! Dinsdag is de laatste kans om je naam naar Mars te laten sturen met de InSight-missie van NASA, die in maart 2016 vertrekt. Het is helemaal gratis.

4 september 2015 door Karen Grubbe

Volgend jaar maart landt de InSight Lander volgens plan op Mars, en je kunt je naam meesturen! Maar je moet er wel snel bij zijn, want 8 september is je laatste kans.

Om je naam aan boord te krijgen, moet je je aanmelden op de website van NASA:

Verdien bonuspunten

Dat project, dat fly-your-name is gedoopt, biedt gewone mensen de mogelijkheid om hun naam met een NASA-missie naar Mars te sturen.

De namen komen op een microchip, en net als bij gewone luchtvaartmaatschappijen kunnen 'veelvliegers' bonuspunten verdienen voor elke ruimtevlucht die hun naam maakt.

De eerste missie van het namenproject was de testvlucht van de Orion-capsule vorig jaar. Zo'n 1,38 miljoen ruimtevaartenthousiastelingen stuurden hun naam mee met de capsule, die ooit astronauten naar Mars moet brengen.

InSight boort in de bodem van Mars

Nu is het de beurt aan de InSight-lander, die volgens plan in maart 2016 vanuit Californië gelanceerd zal worden en in september van dat jaar op Mars zal landen.

De InSight van NASA wordt in maart 2016 gelanceerd. Foto: NASA/JPL-Caltech

De InSight is de eerste lander die het onbekende binnenste van Mars gaat onderzoeken. De sonde heeft onder meer een seismometer aan boord, die op de grond wordt gezet om aardbevingen te meten, en een boor die op 5 meter diepte monsters neemt van de Marsbodem.

Project duurt tientallen jaren

Als je te laat bent voor de InSight-missie, heb je nog een kans: de testvlucht Exploration Mission-1, waarbij de Orion-capsule voor het eerst wordt gelanceerd door raketten van het Space Launch System.

Het namenproject wordt een vast onderdeel van de Marsmissies van NASA, die tientallen jaren zullen doorgaan.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: