Putin points

Russen willen wedloop om Mars winnen met nucleaire raket

In een poging de wedloop om als eerste op Mars te komen te winnen hebben de Russen de oude raketten op kernenergie nieuw leven ingeblazen. Ze beweren dat ze in anderhalve maand op de rode planeet kunnen zijn - als ze de roebels bijeen kunnen krijgen.

21 maart 2016 door Jakob Priess

De wedloop om als eerste mensen op Mars te zetten kent vele deelnemers - van NASA tot de projecten van verschillende miljonairs.

En nu is er nog eentje bijgekomen: Rusland is al 5 jaar bezig met een project waarmee in 2025 mensen naar Mars en terug gestuurd moeten worden met een raket op kernenergie.

Retourtje Mars

Het grote probleem waar NASA mee worstelt is dat een bemande raket met traditionele aandrijving wel in 18 maanden naar Mars kan komen, maar dat hij niet genoeg brandstof voor de terugreis mee kan nemen.

Om het Robinson Crusoe-scenario te vermijden, willen de Russen hun kernsplijtingsmotor van stal halen – als ze tenminste het geld bijeen kunnen schrapen om er een raket omheen te bouwen.

'Nucleaire aandrijving is niet zo moeilijk te maken en de constructie zal niet veel tijd in beslag nemen, maar de echte uitdaging is het ontwerpen van een ruimteschip rond de motor,' aldus Nikolai Sokov van het James Martin Center for Nonproliferation Studies in Monterey in de VS.

PR moet Marsbudget veiligstellen

Rosatom, de nationale Russische kernenergiemaatschappij, heeft een budget voor het Marsprogramma van 15 miljard roebel of 700 miljoen dollar.

Maar Rosatom noch de Russische overheid hebben genoeg geld om het Marsprogramma te realiseren, en het geldgebrek is vermoedelijk de aanleiding voor de Russische aankondiging:

'Het openbaar maken van het programma kan een aantal doelen dienen, waaronder het verwerven van financiering en het vergroten van de aandacht. Dat kan politici en investeerders aantrekken,' aldus Nikolai Sokov.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: