NASA/JPL-CALTECH
Perseverance Marsissa

Perseverance neemt zijn eerste monster op Mars

Voor het eerst is de Marsrover Perseverance erin geslaagd om een geologisch monster te nemen en dat in een cilinder te verzegelen.

Na ruim een half jaar op onze rode buurplaneet is de Marsrover Perseverance erin geslaagd een bodemmonster te nemen en dat te verzegelen in een kleine titaniumcilinder.

Het gaat om een boormonster uit gesteente, en het is het eerste van een lange reeks monsters die de rover op Mars gaat nemen. Misschien pas over tien jaar worden de titaniumcilinders verzameld en naar de aarde gehaald met een missie waarvan de details nog niet bekend zijn.

Toen de Marsrover het monster had genomen, bevestigde een boordcamera dat er daadwerkelijk iets in de 6 centimeter lange cilinder zat, waarna die werd verzegeld en gedeponeerd om later opgehaald te worden.

Perseverance, monster, cilinder

Een boordcamera bevestigde dat er inderdaad materiaal in de cilinder zat voordat hij werd verzegeld.

© NASA/JPL-Caltech/ASU

Bij een eerdere poging liet de camera zien dat de cilinder leeg was, kennelijk was er iets misgegaan. Maar deze keer is het dus gelukt, en nu heeft de Perseverance nog 41 titaniumcilinders over.

Het nemen van Marsmonsters en de latere analyse daarvan is een belangrijk deel van de missie van de rover Perseverance, en hopelijk steken we veel op over de geologie en geschiedenis van de rode planeet.