Musk wil Mars koloniseren

In de komende 50 tot 100 jaar zullen er een miljoen mensen op Mars wonen als het aan de Teslamiljardair Elon Musk ligt. Onlangs presenteerde hij zijn plan aan een verrast publiek op een ruimtecongres in Mexico.

SpaceX raket

Als het niet Elon Musk was die het gezegd had, hadden we waarschijnlijk meewarig gelachen.

Maar het wás Elon Musk. En daarom is het zeker de moeite waard om naar de waarschijnlijk meest vergaande visie voor de ruimtevaart van de toekomst te luisteren.

Een miljoen mensen moeten in de komende 50 tot 100 jaar in een zelfvoorzienende kolonie op Mars gaan wonen.

De prijs voor een kaartje zal tussen de 80.000 en 175.000 euro komen te liggen, en de passagiers worden vervoerd met ruimteschepen van SpaceX.

Elon Musk heeft volop visioenen

Dat is het verstrekkende visioen dat de Teslamiljardair op 27 september presenteerde op het International Astronautical Congress in Mexico.

Hier kun je de hele presentatie van Elon Musk bekijken:

Video

'Ik wil ervoor zorgen dat we het idee van het koloniseren van Mars echt als haalbaar gaan zien. We moeten ervanuit kunnen gaan dat wij dat nog zullen meemaken,' aldus Elon Musk.

Elon Musk is vooral bekend van de elektrische auto Tesla, maar hij is ook een van de drijvende krachten achter SpaceX, het particuliere bedrijf voor ruimtetechnologie.

Reuzenraketten pendelen naar Mars

Dat zijn visie niet vrijblijvend is, illustreerde Musk door het ontwerp van een SpaceX-ruimteschip en -raket te tonen die 100 passagiers naar Mars moeten kunnen vervoeren.

Hier zie je hoe mensen naar Mars vervoerd zullen worden:

Video

Het vaartuig is Interplanetary Transport System (ITS) gedoopt, en het wordt verreweg het krachtigste ruimtevaartuig aller tijden met plaats voor 100 passagiers.

'De ITS zal een vaste lijndienst gaan verzorgen,' voorspelt Elon Musk.

Mars-raket is 122 m hoog – en bijna klaar

De plannen voor ITS laten een raket en een ruimteschip zien, die samen 122 meter hoog zijn. Het ruimteschip bovenop is alleen al 50 meter hoog en 17 meter breed.

De raket wordt uitgerust met 42 nieuwe Raptor-raketmotoren, die samen 300 ton goederen en mensen naar de ruimte kunnen brengen.

De eerste ITS moet in de loop van de jaren 2020 koers zetten naar de rode planeet.