Tsunami op Mars topbillede

Megatsunami's teisterden Mars

Zo'n 3,4 miljard jaar geleden werd Mars getroffen door een gigantische, natte ramp: twee vernietigende golven van tot wel 120 meter hoog rolden over de planeet.

16 november 2016

Een muur van rood water ter hoogte van een wolkenkrabber die met de snelheid van een straaljager voortraast.

Zo moet het er zo'n 3,4 miljard jaar geleden hebben uitgezien op Mars, toen de planeet volgens onderzoekers van het Ames Research Center van NASA in Californië, VS, werd geteisterd door twee immense tsunami's.

De gigantische golven sleepten kolossale stenen van wel 10 meter mee op hun weg, en toen het water zich terugtrok naar de zee, lieten de watermassa’s geulen van meer dan 20 kilometer lang en tot 200 meter breed in het landschap achter.

Satellietfoto's laten tsunami's zien

Recente satellietbeelden van de noordelijke vlakten op Mars brachten de wetenschappers op het spoor van deze heftige gebeurtenissen, die zich vermoedelijk ruim een miljard jaar na het ontstaan van ons zonnestelsel hebben afgespeeld.

In die tijd had de rode planeet waarschijnlijk vloeibaar water en was het er een stuk warmer dan nu.

Fotodocumentatie van NASA:

De heftige natuurverschijnselen hebben duidelijk hun sporen nagelaten op Mars, in de vorm van enorme rotsblokken op onverwachte plekken, en brede, diepe geulen in de bodem |

? Bewijs 1: De vloedgolven sleepten grote rotsblokken mee, die kilometers landinwaarts kwamen te liggen.

? Bewijs 2: Toen het water zich weer terugtrok naar zee, liet het diepe geulen achter in de bodem van de planeet.

? Bewijs 3: Tongen van afzettingen getuigen van zeeën en drastische veranderingen in het waterpeil.

Tsunami's waren wel 120 meter hoog

Waarschijnlijk zijn de vloedgolven ontstaan toen twee planetoïden of kometen een paar miljoen jaar na elkaar in het koude water op het noordelijk halfrond terechtkwamen en elk een krater sloegen met een diameter van circa 30 kilometer.

De inslagen brachten de grote tsunami's teweeg, die volgens NASA’s berekeningen zeker 50 meter en soms wel 120 meter hoog waren.

De eerste reusachtige golf zette een gebied onder water van ongeveer 800.000 vierkante kilometer – zo groot als heel Turkije – en de tweede liet een oppervlak van een miljoen vierkante kilometer overstromen – zo veel als het grondgebied van Egypte.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: